« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SMEĐI PATULJAK

Zvijezda koja gori temperaturom šalice čaja

Znanstvenici su ovaj tjedan iznenađeni otkrićem najhladnije i najtamnije zvijezde u svemiru - koja ima temperaturu od samo 100 stupnjeva Celzijusa

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

zvijezda

,

smeđi patuljak

Dvije zvijezde tipa smeđi patuljak, otkrivene su pomoći sofisticiranih teleskopa. Obje su oko veličine Jupitera, ali nešto manje, a udaljenija zvijezda ima temperaturu od oko 100 stupnjeva Celzijusa. Nevjerojatno hladna temperatura čini je jednom od dosad najhladnijih otkrivenih zvijezda. Toplija i svjetlija susjedna zvijezda zamračila je tako smeđeg patuljka koji je nazvan CFBDSIR J1458+1013B.

No pomoću novih, snažnijih teleskopa, astronomi su bili u mogućnosti vidjeti zvijezdu koja je skoro 5 puta tamnija i 130 stupnjeva Celzijusa hladnija nego je dosad zabilježeno. Tako smeđi patuljak može predstavljati novi tip kozmičkih objekata koji se nalazi između zvijezda i planeta.

Smeđi patuljci su nakupine toplog plina kojima nedostaje masa da sagorijevaju vodik u svojoj jezgri. Njihovi rođaci, bijeli patuljci pak mogu provoditi ovaj proces te sagorijevaju više od 4,5 milijardi godina pri temperaturi od 5,500 stupnjeva Celzijusa. Ono što razdvaja smeđe patuljke od planeta još nije definirano. Ipak, planeti generalno nisu toliko veliki da generiraju svoju vlastitu toplinu sagorijevanjem vodika. CFBDSIR J1458+1013B ima plavu boju u odnosu na tipičnog smeđeg patuljka, koji obično varira između crvene i smeđe.

25.03.2011. 15:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh