« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
lov na fosile

Zvijer koja bi T-rexa smazala za doručak

Pliosaur je bio jedno od najvećih stvorenja prapovijesnih mora

Pliosaur - veći od T-rexa
Pliosaur - veći od T-rexa (Tor Sponga)
Više o

dinosauri

,

pleiosaur

,

fosilni ostatci

,

fosili dinosaura

Znanstvenici istražuju i analiziraju ostatke lubanje morske nemani koja je bila toliko velika da bi joj najpoznatiji dinosaur Tyrannosaurus rex mogao poslužiti kao užina.

Glava ove zvijeri bila je velika oko 2,5 metara što upućuje na zaključak da je ukupna veličina životinje prelazila 16 metara; od vrha krokodilskih usta do kraja repa.

Lubanja pripada pliosauru, pripadniku vodene skupine reptila što su vladali toplim morima u području današnje južne Britanije prije 150 milijuna godina.

Pronašao ju je lokalni lovac na fosile Kevan Sheenan. On je četiri godine bjesomučno radio na otkrivanju i izvlačenju fosila. Stručnjaci se pak nadaju da je i ostatak tijela pliosaura na istom mjestu u stijenama. Točna lokacija ostala je tajna s namjerom da se izbjegne navala amaterskih istraživača i lovaca na fosile.

"Lubanja pliosaura je ogromna, no ne tako robusna pa ćete je uglavnom pronaći spljoštenu", rekao je stručnjak za pliosaure Richard Forrest.

"Ono što fascinira oko ove nove lubanje je, ne samo to što je ogromna već i to što je u 3D obliku i uglavnom neoštećena", rekao je Forrest za BBC.

Životinja je čovjeka mogla pojesti u jednom zalogaju, a T-rex bi joj bio solidan doručak.

Fosil je otkupio Muzej okruga Dorset za 20,000 funti i bit će javno izložen za šest mjeseci kad se skinu ostatci stjenovitih naslaga.

Pliosaur je imao snažna usta s oštrim zubima, težio je oko 12 tona, a hranio se precima današnjih delfina te je napadao i pripadnike svoje vrste.

27.10.2009. 15:33:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh