« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
AKCIJA

„Žuti prsluci“ osnivaju stranku

Ona pripada među glavne i umjerene aktere prosvjednog pokreta „Žuti prsluci“ u Francuskoj. Njezina nova stranka trebala bi izaći na lokalne izbore 2020. godine. Podrška Jacline Mouraud stiže za sad iz Italije

Sad kreće organizirano?
Sad kreće organizirano? (Arhiva)
Više o

Francuska

,

prosvjedi

,

žuti prsluci

,

Jacline Mouraud

Jacline Mouraud za novine Figaro kaže da je njezin cilj da se Francuzima ponudi još jedna alternativa tako što će se njezin pokret razlikovati od tradicionalnih političkih pokreta. „Les Émergents" - izraz koji se teško prevodi, a označava oni koji streme, iznenada se pojavljuju, nadolaze, jeste radno ime pokreta.

Pedesetjednogodišnja Jacline Mouraud kaže da je sve na samom početku. Statut još nije gotov, ali sve bi trebalo biti obavljeno što brže. Sljedeće godine bi nova politička stranka trebala izaći na lokalne izbore.

Jacline Mouraud je hipnoterapeutica i radi honorarno. Kaže da ne bi htjela sama po svaku cijenu biti u stranačkom vodstvu. „Kao u svakoj stranci bit će glasovanja. Svejedno je hoću li to biti ja ili netko drugi, to nije važno." Njoj je, kaže, važno, da okupi ljude protiv nasilja i za poštivanje institucija.

Lice „Žutih prsluka"

Ona želi „nove i konstruktivne ideje za zemlju". Važno joj je, kaže, da se povede borba protiv klimatskih promjena i da se ljudi okrenu protiv „kulta potrošačkog društva".

Jacline Mouraud postala je poznata kada je jednom video-porukom pozvala Francuze da uzmu žuti prsluk i stave ga iza vjetrobranskog stakla, kako bi izrazili prosvjed protiv povećanja cijena benzina i uvođenja ekološkog poreza. Na društvenim mrežama video je pregledan šest milijuna puta.

Iz Bretanje je i pripada u umjereno krilo „Žutih prsluka". Više puta je pozivala na suzdržavanje od nasilja i na pregovore s vladom. Jacline Mouraud je kao predstavnica „slobodnih žutih prsluka" krajem prošle godine dobila prijetnje smrću od „anarhista kojima se manipulira" zato što je protiv nasilja i za pregovore.

Kada je Macron odustao od povećanja cijena goriva i ispunio zahtjeve demonstranata, ona je izgovorila čuvenu rečenicu: „Mislim da je odluka donesena prekasno."

Podrška iz Italije

Podrška za francuski prosvjedni pokret došla je iz Italije. Zamjenik talijanskog šefa vlade Luigi di Maio, koji je na čelu pokreta „Pet zvijezda", kao i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, vođa krajnje desničarske Lige, objavili su: „Žuti prsluci - ne popuštajte!". Naveli su također da Macron vlada protiv svog naroda. I jedan i drugi su osudili nasilje.

Macronova ministrica za europska pitanja Nathalie Loiseau odbacila je „miješanje u unutarnje stvari zemlje". Vlada u Rimu odavno ima nesuglasice s Macronom, između ostalog i zbog restriktivne politike prema migrantima koju provodi Rim.

13.01.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh