« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
IPO

Zuckerberg objavio: Facebook izlazi na burzu

Facebook je objavio kako će njegove dionice na burzi biti izlistane sredinom ove godine, a očekuje se da će doseći cijenu i do 100 milijardi dolara

Fotografija vijesti
Više o

Facebook

,

Mark Zuckerberg

,

Facebook IPO

Najiščekivanija početna javna ponuda dionica desetljeća konačno je pokrenuta, a ovaj iskorak prema otvorenom tržištu mogao bi učiniti osnivača Marka Zuckerberga šestom najbogatijom osobom na planetu, javlja Hina.

Dionice društvene mreže, pokrenute kao projekt harvardskih studenata koja je u osam godina stekla svjetsku popularnost, na tržištu bi se trebale nači sredinom godine. Nakon izlaska na burzu vrijednost Facebooka mogla bi dostići i 100 milijardi dolara, ocjenjuje Reuters.

No, neki ulagači strahuju da je tvrtka koja trenutno ima 845 milijuna korisnika diljem svijeta dosegla vrhunac rasta. Prošle je godine Facebook ostvario prihod od 3,71 milijarde dolara, što je porast od 88 posto u odnosu na godinu ranije, ali ipak na donjoj granici očekivanja. Neto dobit porasla je 65 posto i dosegla milijardu dolara.

Reuters ističe da je početnom javnom ponudom dionica u srijedu započeo višemjesečni postupak koji će okončati najvećom novćanom transakcijom u Silicijskoj dolini od procvata internetskih tvrtki.

Postupak vode tvrtke Morgan Stanley, Goldman Sachs i JPMorgan, a u posao su uključeni i Bank of America Merrill Lynch, Barclays Capital i Allen & Co.

U pismu priloženom uz poslovnu dokumentaciju Zuckerberg je istaknuo kako često govorimo o izumima poput tiska ili televizije, no smatra da je naše društvo danas doseglo novu točku preokreta.

"Imamo veliku priliku i potrebu povezati sve na svijetu i svakom dati glas kako bi pomogao transformirati društvo za budućnost", naglasio je Zuckerberg čija bi osnovna plaća od pola milijuna dolara od siječnja sljedeće godine trebala pasti na jedan dolar.

No, njegovih 1.11 milijardi dionica Facebooka po procjenama s kraja prošle godine, dakle prije izlaska na burzu, vrijede 33 milijarde dolara.

02.02.2012. 07:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh