« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
IPO

Zuckerberg i društvo imaju milijarde razloga za slavlje

U petak će se na tržištu naći oko 422 milijuna dionica po cijeni od 38 dolara, čime se Facebookova tržišna vrijednost penje na 104 milijarde dolara

Fotografija vijesti
Više o

Facebook

,

Mark Zuckerberg

,

društvene mreže

Do izlistavanja dionica najpopularnije društvene mreže na svijetu dijele nas još sati, a osnivači Mark Zuckerberg i Dustin Moskovitz, ali i ruski magnat Jurij Milener te pjevač U2 Bono Vox imaju milijarde razloga za slavlje, prenosi Hina.

Uz druge prijatelje iz prvih dana Facebooka i one koji su zgrabili svoj dionički paket, svi će oni zaraditi uvrštenjem Facebookovih dionica u kotaciju burze Nasdaq, bilo da ih odluče odmah prodati bilo da s odgodom kapitaliziraju golem interes za dionice kojih bi vrijednost trebala skočiti u petak pri početnoj javnoj ponudi.

Kompanija, koju je prije osam godina Zuckerberg osnovao u svojoj sobi na Harvardu, povećat će broj ponuđenih dionica za oko 85 milijuna, što znači da će se u petak na tržištu naći oko 422 milijuna dionica po cijeni od 38 dolara. Time se Facebookova tržišna vrijednost penje na 104 milijarde dolara, daleko iznad Googleove 23 milijarde dolara pri uvrštenju na burzu 2004.

Facebook će prodati manjinski paket za 6,84 milijarde dolara, a 57 posto prodaju sadašnji dioničari.

Generalni direktor Facebooka Mark Zuckerberg trebao bi zadržati 18,4 posto kapitala, a prodat će dionica u vrijednosti 1,5 milijarde dolara samo da platiti porez na tu operaciju.

Drugi najveći dioničar grupe je burzovni mešetar James Breyer iz fonda Accel Partners, koja prodaje nešto više od 49 milijuna dionica za 1,86 milijarda dolara.

Bono Vox, koji je povezan s fondom Elevation Partner, posjeduje oko 1,5 posto društvene mreže. Taj fond prodaje 4,62 milijuna dionica za 175,6 milijuna dolara.

Informatički div Microsoft uložio je 240 milijuna dolara 2007., za 1,6 posto Facebooka što mu danas vrijedi 1,25 milijarde dolara. Prodat će u vrijednosti 249 milijuna dolara, a zadržati 26,2 milijuna dionica.

Fond ruskog bogataša Milnera prodaje 45,7 milijuna dionica za 1,7 milijarde dolara.

Osim Zuckerberga Facebookom su se obogatila i tri suosnivača: Eduardo Saverin, Chris Hughes i Dustin Moskovitz. Saverin, koji je brazilskog podrijetla, nastanio se u Singapuru i odbio američko državljanstvo kako bi platio manji porez, što je razljutilo Washington koji sada priprema fiskalni zakon kako bi spriječio takve scenarije u budućnosti.

I drugi Facebookovci iz prvih dana društvene mreže trljaju ruke. Umjetnik David Choe, koji je primio dionice umjesto plaće za freske kojima je oslikao prve Facebookove urede u Palo Altu, danas se raduje.

Čak i Zuckerbergovi protivnici, braća Tyler i Cameron Winklevoss i njihov kolega Divya Narendra, koji optužuju osnivača za krađu ideje, postali su milijuneri jer su dionicama obeštećeni u sudskoj tužbi.

Facebook ima više od 900 milijuna aktivnih korisnika, od kojih se više od polovica njih priključuje na mrežu barem jednom godišnje. Da je Facebook država, bila bi treća najmnogoljudnija na svijetu, iza Kine i Indije. Krajem ožujka za Facebook je radilo 3.539 zaposlenika, a grupa planira uposliti još tisuće njih ove godine.


18.05.2012. 15:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh