« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
VJEROVALI ILI NE

Zubni vas konac može spasiti od moždanog udara

Gubitak zuba povećava rizik od moždanog udara u kasnijim godinama, a iako je korištenje konca možda dosadno može vam spasiti život

Fotografija vijesti
Više o

moždani udar

,

moždani udar simptomi

,

moždani udar prevencija

Istraživači su otkrili da se ljudi koji imaju manje od 24 zuba nalaze u 60 posto većoj opasnosti da dožive moždani udar. Stručnjaci su također  uzeli u obzir neke druge faktore rizika vezanih za udar, uključujući pušenje, debljinu i učestalo konzumiranje alkohola.

Ovi problemi počinju od infekcije desni do bolesti koje oštećuju tkivo i kosti koje drže zube na mjestu. Bolesti desnih su glavni razlog za gubitak zuba poslije 40. godine starosti. Usta su puna bakterija koje doprinose stvaranju karijesa, čija se pojava može spriječiti pranjem i čišćenjem zuba koncem.

Ovaj je problem također povezan i s bolesti srca. Kardiolozi su otkrili da su opasni mikroorganizmi koji su povezani sa bolestima desnih pronađeni u arterijama pacijenata. Toksini u ovim mikroorganizmima oštećuju stanice i uništavaju rad arterija i mozak. Stručnjaci upozoravaju da oralna bakterija može izazvati skupljanje i zatvaranje zidova arterija što može rezultirati moždanim udarom.

Oralna se bakterija također može zalijepiti za masne naslage u arterijama, što može dovesti do zgrušavanja krvi i uzrokovati moždani udar.

20.03.2011. 12:54:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh