« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
IVAN ŠIMONOVIĆ:

Zreli smo za početak primjene novog ZKP-a

Sudovi, policija i državno odvjetništvo spremni su za promjenu postojećeg koncepta koji datira od 1850. godine, izjavio je ministar Šimonović.

(Nina Đurđević, CROPIX)
Više o

USKOK

,

sudstvo

,

policija

,

Mladen Bajić

,

Branko Hrvatin

,

Zakon o kaznenom postupku

,

Ivan Šimonović

,

ZKP

,

Boris Spudić

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović ustvrdio je danas da je hrvatsko pravosuđe "zrelo za početak primjene novog Zakona o kaznenom postupku (ZKP)" koji će se u tzv. uskočkim predmetima početi primjenjivati početkom srpnja, a u svim ostalim kaznenim predmetima u rujnu 2011.

Uprkos proturječnim obavijestima u javnosti o pripremljenosti za primjenu novog ZKP-a, mislim da smo zreli za to, kazao je Šimonović na konferenciji za novinare na kojoj je, uz glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i načelnika Uprave kriminalističke policije Borisa Spudića, uvjeravao da su sudovi, policija i državno odvjetništvo spremni za promjenu postojećeg koncepta kaznenog postupka koji datira od 1850.

Šimonović je rekao kako se razmišlja i o tome da se novi ZKP i prije 2011. počne primjenjivati u svim kaznenim predmetima.

Ustvrdio je da je oko 150 sudaca, policajaca i državnih odvjetnika iz tzv. uskočke vertikale, koji su prošli potrebnu izobrazbu, spremno za primjenu novog ZKP-a te najavio da će ih još 60-ak proći istu obuku.

No, Šimonović je rekao i da se prije primjene zakona 1. srpnja u predmetima u nadležnosti USKOK-a radi na njegovim izmjenama jer je zaključeno da neka rješenja treba doraditi. Tako će se primjerice do sredine lipnja izmijeniti odredba o tajnosti istraga na što su najviše povika imali novinari pa će odredba glasiti da istrage nisu javne, a upozorenje o tajnosti važiti će samo za sudionike postupka, ali ne više i za novinare.

Promjena je i da se dokazi prikupljeni prisilom ili prijetnjama neće moći koristiti u niti jednom slučaju pa ni kod najtežih kaznenih djela, a što je ranije bilo predviđeno.

Šimonović je obećao da će do početka srpnja biti doneseni i svi provedbeni propisi nužni za primjenu ZKP-a.

Najavio je i nove izmjene Kaznenog zakona za koje je rekao da će biti transparentnije nego u slučaju ZKP-a, odnosno da će javnost putem internetske stranice Ministarstva pravosuđa moći pratiti u kojoj fazi i u kojem smjeru idu izmjene.

Bajić je, pak, podsjetio da državni odvjetnici novim ZKP-om imaju ulogu "gospodara prethodnog postupka" jer će, umjesto dosadašnjih istražnih sudaca, u suradnji s policijom voditi istrage i prikupljati sve dokaze pa čak i one koji idu u korist osumnjičenika. "Državni odvjetnici snositi će odgovornost za uspjeh, odnosno neuspjeh postupka", zaključio je Bajić, istaknuvši da je za uspješnost nužna još bolja suradnja s policijom koja će, podsjetio je Spudić, uskoro dobiti Zakon o policijskim poslovima i ovlastima.

Novinari su primjetili kako na konferenciji za novinare nije došao nitko iz sudbene vlasti, pa ni najavljeni predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, čiji je izostanak Šimonović ispričao obvezama zbog dolaska stranog izaslanstva. (hina/metro-portal)

21.05.2009. 13:29:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh