« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
GUBITAK PRIHODA

Zrakoplovna industrija u krizi zbog oblaka pepela

Europski zrakoplovni prijevoznici i zračne luke izjavili su da gube milijune eura na dan zbog erupcije vulkana na Islandu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

prihodi

,

Island

,

gubitak

,

erupcija vulkana

,

zrakoplovna industrija

Organizacija zrakoplovne industrije IATA u petak je priopćila da po sadašnjoj razini prekida rada zrakoplovne tvrtke mogu gubiti prihode i više od 200 milijuna dolara na dan. Također su suočene s povećanim troškovima zbog preusmjeravanja zrakoplova i brige za putnike koji su na zemlji.

Nizozemski zračni prijevoznik KLM očekuje štetu od 5 do 10 milijuna eura na dan, rekao je za agenciju ANP-Reuters čelnik tvrtke Peter Hart.

Oblak pepela u petak je utjecao i na pad vrijednosti dionica Lufthanse, British Airwaysa, Air Berlina, Air-Francea-KLM-a, Iberie i Ryanaira od 1,3 do 2,2 posto.

Štetu trpe i zračne luke. Glasnogovornik njemačke tvrtke Fraport rekao je da, po prvim procjenama, samo zatvaranje frankfurtske zračne luke može tvrtku stajati između 2,5 i 3 milijuna eura na dan.

Francuska državna tvrtka za upravljanje zračnim lukama ADP suočava se s gubitcima od pet ili više milijuna eura na dan, rekli su analitičari. Očekuje se da će zbog oblaka pepela u petak biti otkazano oko 17.000 letova. (hina/metro-portal)

16.04.2010. 21:33:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh