« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
IZLOŽBE

Zoran Miliša u Galeriji Arsenal otvara izložbu – „Ja živim kaos“

Nakon prve prezentacije na Vili Meneghello i terasama palmižanskog kulturnog okupljališta, Miliša će još jednom publici pokazati kako izgleda američki neo pop na hvarski način

Zoran Miliša
Zoran Miliša (Arhiva)
Više o

Zoran Miliša

Hvarski pjesnik i slikar, Zoran Miliša, ove nedjelje, 16. kolovoza s početkom u 21 sat u Galeriji Arsenal predstavit će izložbu - „Ja živim kaos". Riječ je o izložbi slika koja je odraz njegove karijere, ali i njegovog shvaćanja života - "U slikama živim. Ja živim kaos, noćnu moru, bezukusna sadašnjica stvara neku muku...". 

Nakon prve prezentacije na Vili Meneghello i terasama palmižanskog kulturnog okupljališta, Miliša će još jednom publici pokazati kako izgleda američki neo pop na hvarski način. Umjetnik će nam dati priliku da kroz boje i oblike doživimo njegov vid današnjeg suvremenog čovjeka dok proživljava egzistencijalubol. 

Zoran Miliša godinama koristi poeziju i sliku kao dnevnik svog života. Kroz stihove i tehnikom akrila na relativno velikim formatima umjetnik proživljava svoj i život svoga grada te ostavlja trajni zapis svog vremena. Njegove slike su iskrene i agresivne, a vještim kombiniranjem realnih iprepoznatljivih elementa stvarnosti s inventarom simbola njegova djela predstavljaju priču u slici. Njegovi crteži su borbeni, a likovi morbidni, oni su prikaz društva u trenucima ugroze. 

„Promatrajući ih i doživljavajući pokušavamo odgonetnuti poruke koje su sadržane u oblicima, bojama, znakovima, slovima, riječima, predmetima i njihovimmeđuodnosima. A njihovi su međuodnosi najznakovitiji, u njima je sadržana umjetnikova poruka i smisao likovnoga djela." - Dunja Pivac

Miliša predstavlja suvremenog čovjeka u egzistencijalnoj boli i zbrci,  obuzetog strahom i nemirom, u grču, u iskušenju kako bježi. Iskešeni psi, vatra, zmajevi, tigrovi koji ubijaju slavnu hvarsku "zvir", vukovi. „Njegova umjetnost izvrstan je odraz burne i intenzivne stvarnosti koja ga okružuje, a njegove slike jasna su i direktna poruka koja  gledatelja ne ostavlja ravnodušnim, već i samim negiranjem vrijednosti istih."

12.08.2020. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh