« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
SAVJETI

Znate li razliku između alergije i intolerancije?

Intolerancija na hranu često utječe samo na probavni sustav i uzrokuje manje ozbiljne simptome

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

alergija

,

intolerancija

Ako imate problema s jelom, reakciju na hranu vrlo su česte i jednom kad nakon jedenja primijetimo nadutost, grčeve, probavne smetnje ili osip na koži, prije ili kasnije posumnjat ćemo na neku vrstu alergije. U većini slučajeva riječ je o intoleranciji koja se u mnogočemu razlikuje od klasične alergije. Upravo zato što simptomi mogu biti vrlo slični, ostajemo zbunjeni. No, kako možemo razlikovati intoleranciju od alergije na hranu?

''Klasična alergija na određenu hranu utječe na cjelokupni imunološki sustav. Čak i male količine štetne hrane mogu izazvati niz simptoma, od kojih neki mogu biti i opasni po život. Nasuprot tome, intolerancija na hranu često utječe samo na probavni sustav i uzrokuje manje ozbiljne simptome'', objašnjava liječnik James Li za Mayo Clinic.

''Ako imate intoleranciju na hranu, možda ćete moći bez problema jesti male količine štetne hrane. Isto tako, možete spriječiti eventualnu reakciju. Naprimjer, ako imate intoleranciju na laktozu, možda ćete moći piti mlijeko bez laktoze ili uzimati tablete s enzimom laktoze za pomoć probavi'', kaže Li.

On dodaje kako uzroci intolerancije na hranu uključuju nedostatak enzima potrebnog za potpunu probavu hrane, netoleranciju na laktozu, sindrom iritabilnog crijeva te osjetljivost na pojedine aditive u hrani.

U slučaju da primjećujete pojavu bilo kakve reakcije nakon jedenja određene hrane, stručnjaci preporučuju da posjetite liječnika kako bi on utvrdio je li riječ o alergiji ili tek intoleranciji na hranu. Iako je neugodna, intolerancija nije opasna po život kao što je to slučaj s alergijom koja, ako reakcija bude dovoljno jaka, može biti i kobna, upozoravaju stručnjaci.

''Ako ste kojim slučajem alergični na određenu hranu, mogli biste biti u opasnosti od po život opasne alergijske reakcije, odnosno anafilaksije, čak i ako su prethodne reakcije bile blage. Zato je vrlo bitno na vrijeme naučiti prepoznati tešku alergijsku reakciju i znati što učiniti u slučaju da se ona pojavi'', zaključuje Li.

10.10.2022. 20:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh