« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
JUTROOO! :)

Znate li kako se i kada treba piti kava?

Prema našem biološkom satu, razine kortizola su prirodno povišene između 8 i 9 sati ujutro, štoviše, na svom su vrhuncu

Prvu kavu treba popiti oko ...
Prvu kavu treba popiti oko ... (Arhiva)
Više o

kava

,

kortizol

,

jutarnja kava

Postoji doba u danu kada smo prirodno budniji, što ovisi o razini hormona kortizola u krvotoku. To je hormon poznatiji kao hormon stresa, jer se otpušta u većim količinama kada se nalazite u opasnosti. Međutim, on je povezan i sa razinom budnosti.

Prema već spomenutom biološkom satu, razine kortizola su prirodno povišene između 8 i 9 sati ujutro, štoviše, na svom su vrhuncu. To je prirodni mehanizam tijela koji vas budi.

Znanstvenici su otkrili da ispijanje kave u to vrijeme ne pomaže daljnjem razbuđivanju koliko smanjuju efikasnost kofeina, a osim toga dugoročno razvija otpornost prema tom opijatu. To znači da će vam zbog toga trebati više kave u budućnosti i da će imati manje efekta.

Zato se preporučuje ispijanje kave nakon isteka vrhunca - tj. nakon 9 sati ujutro, a treba izbjegavati i periode između 12 i 1 sat poslijepodne te 5.30 i 6.30 predvečer, jer je kortizol visok i u tim satima.

Ovaj je ritam reguliran Suncem i ne ovisi o tome kada ste spavali ili odspavali. Osim toga, znanstvenici kažu i da je razina kortizola prirodno povišena kada se tek probudite i da je zato najbolje s prvom kavom nakon buđenja pričekati sat vremena.

10.11.2015. 09:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh