« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
TANKA LINIJA...

Znate li granicu dosade i depresije?

Ako ste depresivni, a mislite da vam je samo dosadno, u velikom ste problemu. Detektirajte problem na vrijeme

Lako ih je zamijeniti...
Lako ih je zamijeniti... (Arhiva)
Više o

depresija

,

dosada

Depresiju treba detektirati na vrijeme, priznati si problem i potražiti pomoć. 
Kada nam je dosadno zurimo u jednu točku ili točnije kroz nju, nismo motivirani niti na poslu niti u odnosima s drugima. Isto tako možemo opisati i depresiju, no to ne znači da se radi o depresiji. 

J. Sommers u svom znanstvenom članku Psihički i fizički simptopmi depresije otkriva  sličnosti između depresije i dosade. Prije nego kažemo nešto o sličnostima i razlikama između depresije i dosade, prvo treba definirati oba pojma.

Što je depresija?

Depresija je psihološko stanje trajnog lošeg raspoloženja. Depresivna osoba se konstantno osjeća nesretno i neispunjeno, loše spava, ima nisko samopoštovanje i smatra se bezvrijednom. 

U težim slučajevima depresije osoba može doživljavati napadaje tjeskobe i biti paranoična te joj treba bolničko liječenje koje uključuje razgovor s psihijatrom, razne psihološke i kreativne radionice te lijekove. Osoba koja pati od depresije može osjećati i fizičku bol koja nema fizičkog uzroka.

Uzroci depresije su višestruki - biološki, psihološki i sociološki. Okidači za depresiju mogu biti neka trauma ili neki veliki životni događaj, konstantno psihološko maltretiranje.

Što je dosada?

Dosada je stanje uma u u kojem pojedinac nije mentalno stimuliran okolinom. U takvom stanju osoba nema nikakvih ambicija kako poslovno tako ni privatno. Dosadu uzrokuje niska ili nikakva mentalna stimulacija ili manjak izbora aktivnosti na dnevnoj bazi. 

Ima li dosada pozitivnih strana?

Dosada ponekad može biti opasna za zdravlje, odnosno odvesti nas u deprersiju, no s druge strane, ako ispravno reagiramo na dosadu možemo puno dobiti. Naime, dosada nas može potaknuti da si postavimo nove ciljeve, da se razvijamo kao pojedinci, da otkrijemo nešto novo o sebi.

 Kako razlikovati dosadu od depresije?

Dosadu ćemo "izliječiti" tako što ćemo probati nove stvari, uvesti promjene u život. Depresije se, na žalost, ne možemo tako lako riješiti jer je karaterizira osjećaj da nam ne može pomoći ništa što napravimo. Depresija, da bi bila klinički dijagnosticirana, treba trajati barem dva tjedna bez prestanka. Ne prolazi promjenom aktivnosti kao što je slučaj s dosadom. 

Zaključak

Ne znači da patite od depresije ako se osjećate demotivirano i bezvoljno. Možda vam je samo dosadno. No, nemojte dopustiti da potraje jer vas može odvesti u depresiju. Promijenite posao, potražite hobi, pomaknite se s mjesta. 

12.08.2020. 21:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.08.2020. 10:11
    ljudi moraju imati neki hobi
  2. avatar
    Cranberry
    14.08.2020. 06:46
    Kod depresije postoji osjećaj utučenosti i apatije, toga kod dosade nema, lako se izađe iz stanja dosade ako nađeš neku zanimljivu aktivnost
  3. avatar
    armando
    14.08.2020. 10:31
    da takoje sreco kissss
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh