« Život
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
MEMENTO MORI

Znate li da ste smrtni? Tj. da ćete - umrijeti!

Svi mi ne razmišljamo dovoljno o tome koliko smo krhi, ranjivi, koliko lako nam vlastiti cijenjeni život bilo kojeg dana jednostavno može skliznuti uz ruku

Da, doći će i po vas...
Da, doći će i po vas... (Arhiva)
Više o

smrt

,

memento mori

Mnoge je strah pričati i razmišljati o vlastitoj smrti.

Neki jednostavno ignoriraju smrt, ponašaju se kao da su imuni na nju, nepobjedivi, nemaju onaj strah. Mođda ne straj od smrti, ali svakako strah od života. Razmišljaju da se takve stvari događaju drugima, a ne njima. Razmišljaju da imaju dovoljno preostalog vremena.

Svi mi ne razmišljamo dovoljno o tome koliko smo krhi, ranjivi, koliko lako nam vlastiti cijenjeni život bilo kojeg dana jednostavno može skliznuti uz ruku.

Ne razmišljamo o tome što nam neminovno dolazi, ne razmišljamo o tome da nam je danas možda posljednji dan među živima.

Život uzimamo zdravo za gotovo. Odugovlačimo razmišljanja o smrti za neka kasnija, prigodnija, vremena. Za vremena kad budemo stariji, kad budemo nemočniji, kad budemo bliže smrti.

Ne razmišljamo da smo upravo sada bliže smrti nego ikada. Biti ćemo i sutra, prekosutra i tako do posljednjeg dana života, za kojeg ne znamo kada će doći. Dana kada ćemo se jednostavno morati prepustiti. Netko će otiči sretan, ispunjen životom. Netko će otići tužan, uplakan, istinski uplašen za sve one koje je ostavio iza sebe.

Morate ćemo se prepustiti odlasku i ostaviti sve iza sebe. Naravno borti ćemo se za život prije toga, ali kad kucne taj trenutak nema te snage ni energije u nama koja nas može spasiti. Ništa i nikoga ne smijemo iz ovog svijeta prenijeti u onaj.

Uzalud nam sve one opsesije o trivijalnostima, o potrebama posjedovanja materijalnih stvari. Uzalud nam sav novac koji smo štedjeli za neka bolja vremena. Bolja vremena koja možda nikada neće doći.

Sve o ovoj neugodnoj temi pročitajte na portalu Gentleman.hr

30.05.2018. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh