« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OBRNUTI FENOMEN

Znanstvenici šokirani: Svjetlost lomi materiju

Prizme i stakla, odnosno materije mogu lomiti svjetlost, ali sad je poznato da situacija može biti i obrnuta

Prizma lomi svjetlost, ali čini se da može biti i obrnuto
Prizma lomi svjetlost, ali čini se da može biti i obrnuto (Deviantart)
Više o

optika

,

materija

,

prizma

,

lomljenje svjetlost

Svjetlost može lomiti materiju, tvrdi nova studija u kojoj su se promatrale trakice nanočestica - pod utjecajem svjetla one su se uvijale i iskrivljivale. Odavno je poznato da materija može lomiti svjetlost - prizme i stakla to najbolje dokazuju. No, obrnuti fenomen iznenadio je i same znanstvenike. Oni su prikupili određen broj nanočestica (jedan nanometar je milijarditi dio metra) i u zatamnjenom laboratoriju ih povezali u trakice, odnosno snopove. U početku su bili potpuno pravilna oblika, ali pod svjetlom su se počeli uvijati u spirale.

To je znanstvenike toliko šokiralo da u početku nisu htjeli povjerovati u rezultate vlastite studije. Znanstvenicima su bile potrebne tri i pol godine da shvate kako fotoni uzrokuju tako drastične promjene u strukturi materije koja je tisuće puta veća od molekula. Površina nanočestica sastojala se od kadmijeva sulfida. Na početku, znanstvenici su koristili negativni električni naboj. Ali, kad su fotoni, odnosno svjetlosne čestice udarile u nanočestice, njihova je energija probudila elektrone u nanočesticama što je dovelo de kemijske reakcije koja im je pojačala negativni naboj. Kako se dva negativna naboja odbijaju, nanočestice su se počele odgurivati jedna od druge.

Tako je došlo do mehaničkog kretanja i naprezanja koje se manifestiralo u izvijanju i iskrivljavanju, prenosi LiveScience.  Obzirom da su spiralne strukture važne u optici, u skoroj budućnosti se predviđa stvaranje različitih materijala koji bi bili korisni u raznim sferama tehnologije i znanosti. Detalji studije objavljeni su u časopisu Science.

24.03.2010. 21:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh