« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
EVOLUCIJSKI RAZVOJ

Znanstvenici su na korak do formule za izradu zubi

Matematički kompjuterski model pokazao je novu mogućnost razvoja i formiranja trodimenzionalnih oblika našeg organizma

(Shutterstock)
Više o

zubi

,

formula

,

organi

Znanstvenici s Biotehnološkog instituta Sveučilišta u Helsinkiju razvili su kompjuterski model koji reproducira varijacije u stanovništvu kad se radi o kompleksnim strukturama kao što su zubi i organi. Istraživanje objavljeno u časopisu Nature došlo je čak na korak od formule za razvoj pravilno oblikovanih zubi.

Tim akademskog profesora Jukke Jernvalla je 15 godina istraživao evolucijski razvoj zubi sisavaca.

Prema matematičkom kompjuterskom modelu, čini se da iza kompleksne genetske strukture u formaciji zubi zapravo stoji jednostavna formula - džungla mreže gena ima ''jezgru po obrascu'' koja regulira promjene zuba pojedinih osoba u istoj populaciji.

Osim toga, promjene zubi od sjekutića do kutnjaka mogu biti rezultat jednog jedinog faktora koji regulira podjelu stanica.

Ovu teoriju su znanstvenici i testirali na zubima tuljana iz finskog Muzeja nacionalne povijesti na Sveučilištu u Helsinkiju.

Pokazalo se da matematički model kojeg su razvili može pružiti novu vrstu razumijevanja formiranja trodimenzionalnih oblika našeg organizma. Ova studija mogla bi i potaknuti daljnja medicinska istraživanja koja će proučavati razvoj i stvaranje novih organa.

16.03.2010. 18:57:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh