« Život
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
ZAŠTO?

Znanstvenici planiraju klonirati 24 izumrle vrste

Ne morate se bojati scena iz filma Jurski park - dinosaure neće klonirati jer je njihov DNK prestar

Ptica dodo
Više o

kloniranje

,

izumrle životinje

,

ptica dodo

Znanstvenici koji su se sastali u Washingtonu na konferenciji u organizaciji magazina National Geografic, razgovarali su o mogućnosti kloniranja 24 izumrle životinjske vrste. Dinosaure neće klonirati budući da je njihov DNK jednostavno prestara.

Na popisu su ptica dodo, papagaj iz Karoline i quagga, vrsta zebre koja je nekada živjela u Južnoj Africi. Znanstvenici su životinje izabrali na osnovu mnogih kriterija, a razgovarali su i o etici njihovog vraćanja u život.

Osnovni kriteriji su bili da su ove vrste poželjne i da su imale važnu ekološku funkciju. Također, velikog utjecaja je imala i praktična strana, odnosno pristup kvalitetnim uzorcima DNK ili bakterijskim stanicama.

Važno pitanje bilo je i koliko će se te vrste moći uklopiti u današnji svijet i koji su razlozi njihovog nestanka. U ožujskom izdanju National Geographica objašnjen je čitav proces povratka izumrlih vrsta, od uzimanja starih uzoraka DNK do pronalaska pogodne "surogat" majke.

Washington Post piše da je  prije 10 godina tim francuskih i španjolskih znanstvenika uspio je klonirati izumrlu divlju kozu, ali je uspjela poživjeti samo 10 minuta.

Povratak izumrlih vrsta pokrenuo je brojna etička i logistička pitanja, od toga kako će znanstvenici pronaći iskoristiv DNK, pa do toga ima li to uopće svrhe.

27.03.2013. 12:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh