« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TRAGEDIJA NA HAITIJU

Znanstvenici godinama upozoravali da Haitiju prijeti potres

Rizik od potresa na otoku Hispaniola u Karipskom moru kojeg Haiti dijeli s Dominikanskom Republikom gotovo je neizbježan

(Arhiva)
Više o

Haiti

,

potres

,

tektonske ploče

Skupina od petero stručnjaka predstavila je na geološkoj konferenciji u ožujku 2008. opsežnu dokumentaciju sa zaključkom da na južnom dijelu otoka Hispaniola postoji velik rizik od razornih seizmoloških aktivnosti.

Nakon što je najjači potres u više od 200 godina u utorak poslijepodne po lokalnom vremenu pogodio Haiti upravo na liniji rascjepa koja je ocijenjena najopasnijom, upozorenja znanstvenika ponovno su aktualizirana.

 "Istina je da smo predvidjeli potres na tom području, ali nismo znali kada će se dogoditi. Problem s potresima je što su dugo u stanju mirovanja i mogu biti skriveni po nekoliko stotina godina", rekao je suautor studije Paul Mann sa Sveučilišta u Teksasu.

"Riječ je o seizmološki iznimno aktivnom području. Vjerujem da tragedija na Hatijiju nije nikakvo iznenađenje za geologe", komentirala je njegova suradnica Jian Lin razoran potres magnitude 7 po Richteru.

Katastrofalne posljedice potresa uvjetovala je i blizina epicentra milijunskom gradu Port-au-Price u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta.

"Potres se dogodio samo 15 kilometara od glavnoga grada u kojoj su nastambe u vrlo lošem stanju. S druge strane, sreća u nesreći je što na Haitiju ne postoje visoke zgrade koje bi dovele do još kobnijih posljedica", rekla je Jian Lin za Cnn.

Otok Hispaniola nalazi se točno između dviju tektonskih ploča - Sjevernoameričke i Karipske. Posljednje veliko pomicanje tih dviju ploča dogodio se na tom području 1946. i uzrokovao tsunami zbog kojeg je život izgubilo preko 20.000 ljudi. Točan broj žrtava jučerašnjeg potresa zasad nije poznat.

13.01.2010. 10:17:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh