« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
KAKO PREPOZNATI ZARAZU?

Znakovi da vam je računalo zaraženo virusom

Ako vas smeta usporeni rad računala ili slaba internetska veza, provjerite jeste li žrtva računalnog virusa

Laptop
Laptop (Shutterstock)
Više o

računalni virusi

,

scareware

,

antivirusni programi

,

računalo

,

Cadborosaurus

,

vjerni psi

Dok su ljudi virusima najizloženiji na jesen i zimu, računalima infekcije prijete tijekom cijele godine. Unatoč brojnim upozorenjima, velik broj vlasnika još uvijek nema prave i ažurirane antivirusne programe te ne provodi redovito čišćenje računala.

Postoji niz znakova koji ukazuju na to da je računalo zaraženo virusom. Stoga, umjesto da se pomirite s usporenim radom ili internetskom vezom, instalirajte antivirusni program i pokušajte pronaći uzrok problema. Znakovi da bi na računalu mogli biti virusi su sljedeći:

>>10 najslavnijih svjetskih hakera

Kontrola izvana
Obratite pozornost na pokazatelje vanjske kontrole poput pokretanja glazbenih programa bez da ste sami inicirali otvaranje ili samostalno otvaranje čitača CD-a i DVD-a. Moguće je i da je kamera upaljena bez vašeg znanja.

Izgubljene datoteke
Ako ne možete pronaći neke datoteke ili primjećujete izmjene u programima koje koristite, velika je vjerojatnost da imate virus koji uništava i modificira podatke.

Nemogućnost pokretanja programa
Pokušavate pokrenuti program ali on ne reagira na klikove? Postoji mogućnost da se pojedini programi međusobno blokiraju, ali i da je računalo zaraženo. Pokrenite ga u sigurnosnom modusu (save mode) te ga skenirajte i izbrišite pronađene viruse.  

Scareware/Rogueware
Ukoliko iz nepoznatog izvora dolazi upozorenje da imate virus na računalu koje vam ujedno nudi (skup) antivirusni program, problem leži u izvornom programu koji se javlja u obliku trojanskog konja. Vjerujte samo programima poznatih proizvođača i onima koji su dobili pozitivne kritike u recenzijama stručnjaka.

>>Čuvajte se "scareware" prijevare

Problemi s hardverom
Virusi mogu spriječiti programe da prepoznaju pojedine uređaje pa tako računalo više ne prepoznaje printer ili optičke čitače. Ako antivirusni programi ne uspiju otkriti problem, pokušajte instalirati nove drivere.

Spora internetska veza
Ako se ne možete spojiti na internet ili vam je veza sporija nego što ste navikli, vezu vam vjerojatno koči virus koji s interneta pokušava zaposjesti vaše računalo ili neprimjetno otvarati druge web stranice.

Pad sustava
Siguran znak da nešto nije u redu je kada vam se računalo samo od sebe ponovno pokreće ili blokira. Ukoliko problem ne leži u ažuriranju programa (neki programi automatski nakon instalacije ponovno pokreću računalo), skenirajte računalo antivirusnim softverom.

Usporen rad računala
Brzina rada vam je znatno sporija nego inače? Vjerojatno su u pozadini aktivni programi koji koriste resurse radne memorije iako ih niste pokrenuli. Obratite pažnju i na zvukove koje računalo proizvodi kada ga ne koristite te po potrebi smanjite količinu podataka na tvrdom disku.

24.10.2010. 14:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh