« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
nepoznavanje interneta

Znak NATO-a na vojnoj prezentaciji pretvorio se u svastiku

Do propusta je došlo najvjerojatnije zbog potpunog nepoznavanja interneta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

NATO

,

svastika

,

svastika prezentacija

,

general Drago Lovrić

General Drago Lovrić u petak je održao prezentaciju pred 200-ak vojnih dužnosnika, diplomata i pripadnika Oružanih snaga na kojoj je došlo do incidenta s ideološkim znakovljem.

Naime, prezentacija naslovljena ""Suvremene vojne operacije i nove sposobnosti vojnika", u sklopu međunarodne konferencije "Odgovornost i djelovanje: izgrađujući sigurniji svijet", vjerojatno ne bi bila toliko razvikana da se već tijekom prvih prikaza na panou službeni znak NATO-a nije pretvorio u svastiku.

To se dogodilo nekoliko puta tijekom prezentacije. U narednim prikazima, srećom, više nije bilo simbola, ni NATO-a ni fašizma. Neobičnost su primijetili informatičari i vojni policajci kao i nekoliko visokih uzvanika, no predavanje se nije prekinulo. Po završetku prezentacije, general je predao USB stick s prezentacijom radi ispitivanja.

General Lovrić kaže da od strane osoba koje su uređivale prezentaciju nije postojala namjera da dođe do nečeg takvog. Objasnio je da se radi o "indirektnoj posljedici zaostalih virusnih inficiranja NATO-va znakovlja", ma što to značilo. Prve izjave bile su usmjerene protiv "zlih hakera" koji su ugradili vremenski odmak u animirani gif i time željeli naškoditi Hrvatskoj.

Činjenica da prezentacija nije prekinuta ukazuje da je govor generala bio toliko zabavan da nitko nije obraćao pažnju na njega, osim Vojne policije i informatičara koji su se lagano uspaničarili, no kako u dvorani nije bilo reakcija, pričekalo se do kraja prezentacije kad je Vojna policija uzela generalov USB stick radi istrage.

Objašnjenje s hackiranim znakom toliko je smiješno da se ne može niti komentirati, jer i djeca u nižim razredima osnovne škole znaju da se s interneta može skinuti svašta, naročito animirane sličice.

Ako je netko u pripremi prezentacije skidao znak NATO saveza s bilo koje druge stranice osim službene, ne bi se moglo reći da je upućen u korištenje Interneta, a najvjerojatnije je u ovom skandalu upravo riječ o tome.

Sličan se događaj naime još uvijek prepričava u vojnim krugovima, no akteri su ovoga puta bili obrnuti. Bojnik američke vojske radio je prezentaciju za hrvatsko izaslanstvo, i umjesto službenog grba RH skinuo je verziju sa stranica Hrvatskog revolucionarnog bratstva, s pleterom, prvim bijelim poljem i velikim U na sredini grba.

Prema izvorima Ministarstva obrane, preliminarni rezultati istrage ukazuju na to da znak nije bio hakiran, ali njihovi "stručnjaci" uporno tvrde kako je virus (?!) programiran upravo da se pojavi tijekom prezentacije i to nekoliko puta u kratkom periodu.

Na kraju valja napomenuti da su na prezentaciji bili načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić i državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović koji se nisu pretjerano uzbudili oko incidenta.

18.10.2009. 11:33:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    18.10.2009. 13:11
    I sada će se na račun poreznih obveznika provesti istraga o tome tko je od gospode iz MORH-a bio toliko glup. A vidim da i 'stručnjaci' koji pričaju o virusu zasluženo zarađuju svoje fine plaće (jer su očito PR, a ne informatički stručnjaci).
    Prekrasno, ali ajde, da se NATO barem jednom prikaže kakav zaista je.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh