« Biznis
objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana
MONEY MOTION

Značajan pad investicija u FinTech zabilježen je prošle godine

Ovo natjecanje nova je prilika za inovativne startupe s nagradama do 10.000 eura

Money Motion
Money Motion (Arhiva)
Više o

fintech

,

Money Motion

Ulaganja u financijske tehnologije doživjela su značajan pad u protekloj godini. U trećem je kvartalu 2023. godine zabilježena čak 36 posto manja vrijednost investicija u odnosu na godinu ranije, čime je u FinTech kompanije i njihova nova rješenja na tržištu uloženo 6 milijardi dolara, zaključila je analiza S&P Global Marketa. Zajedno s padom uloženog kapitala, pao je i broj samih transakcija.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da su u pitanju dobre vijesti i moguća najava ozbiljnog sazrijevanja FinTech tržišta. Usprkos padu broja i veličine investicija, iskusni startupi, koji su već u kasnijim rundama privlačenja kapitala, zadržali su svoj volumen i broj investicija bez obzira na ostatak industrije.

U razgovoru za najavu najveće regionalne FinTech konferencije - Money Motion 2024 - Božidar Pavlović, CEO Jackie agencije s više od 25 godina iskustva u bankarstvu, financijama i novim tehnologijama, objasnio je da se ne događa ništa iznenađujuće:

"Investicijski ciklusi uvijek su imali svoje uspone i padove, i ne utječu samo na FinTech. Svjetski događaji samo su uzeli svoj danak. Međutim, vidimo prve znakove oporavka, i siguran sam da ćemo vidjeti još mnogo investicija u bliskoj budućnosti. Ipak, u usporedbi s vremenima prije krize, jaka usklađenost proizvoda s potrebama tržišta i demonstracija trakcije bit će važniji nego ikad."

Da novi ciklus investicija kreće u FinTech startupe koji mogu dokazati svoj rast, održivost i inovativnost u rješavanju konkretnih korisničkih i društvenih problema, potvrđuje i novi izvještaj globalne konzultantske kompanije McKinsey te najavljuje sazrijevanje cjelokupnog FinTech tržišta.

Timovi koji to već čine svojim rješenjima ove će godine ponovo dobiti priliku pridružiti se Money Motion Startup natjecanju. Najboljih 10 prijava bit će odabrano za pitchiranje svojih poslovnih rješenja i planova pred žirijem od šest investitora i industrijskih stručnjaka. Najbolja tri startupa podijelit će nagradni fond od 10.000 eura, a njihova će imena čuti više od 2500 posjetitelja ovogodišnje konferencije koja će se održati 21. i 22. ožujka na zagrebačkom Velesajmu.

Svi startupi koji rade na tehnološkim rješenjima u području bankarstva, menadžmenta financija i investicija, osiguranja, kripto trgovine i drugih financijskih tehnologija, pozvani su prijaviti se na natjecanje na službenim stranicama konferencije. Prijave su otvorene do 15. veljače, a samo natjecanje u pitchevima održat će se tijekom prvog dana konferencije na startup pozornici pod pokroviteljstvom Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), najvažnije Vladine agencije za poticanje malog i srednjeg poduzetništva i nezaobilazna adresa mladim i talentiranim inovatorima koji pomoću europskih sredstava razvijaju svoje proizvode i usluge do komercijalne razine i konkuriraju na globalnom tržištu.

"Kako je inovativnost pokretač rasta i razvoja hrvatskog gospodarstva i značajna konkurentska prednost, izuzetno nam je važno uspostavljati kontakte s mladim poduzetnicima te pratiti njihov razvoj. Zato su konferencije poput Money Motiona značajne jer okupljaju sve dionike startup sustava, od investitora i mentora do mladih poduzetnika i inovatora", rekla je Marijana Oreb, članica uprave HAMAG-BICRO-a te dodala kako vjeruju da će ovogodišnja konferencija privući još više posjetitelja i da će njihova kolaboracija polučiti mnoge uspješne inovativne proizvode i usluge.

Money Motion Startup program i natjecanje kao zasebna cjelina na vlastitoj pozornici nastali su iz želje organizatora da iskoriste svoje znanje, poznanstva i resurse kako bi na jednom mjestu okupili sve ključne korake za uspijeh FinTech startupa. Svakom je od njih cilj, osim promijeniti svijet, postati uspješnom korporacijom, vjeruje Luka Sučić, suosnivač Money Motiona, a korporacije privlače inovativne ideje startupa koje imaju potencijal jednog dana poremetiti njihove poslovne modele. Međutim, često se dogodi da korporacija, zbog fundamentalno različitog načina funkcioniranja i svojih zahtjeva, može vrlo brzo ugušiti startup s nekoliko članova tima.

"Upravo iz tog razloga smo osmislili Money Motion Startup program, jer imamo iskustva u startupima, ali i radu u korporacijama, i znamo kako pomoći objema stranama da pronađu zajednički jezik. Startup kroz Money Motion Startup natjecanje neće dobiti samo izloženost, već i iznimno važnu povratnu informaciju od ljudi kojima će uskoro ponuditi svoje usluge", kaže i dodaje:

"Networking je posljednji, ali ne i zanemariv dio priče - Money Motion je neutralno tlo na kojem se startupi i korporacije mogu družiti bez da se ijedna strana osjeća ugroženo ili kao da joj tu nije mjesto."

Money Motion Startup pozornica najavljuje bogat program u kojem će kroz različita predavanja, panel diskusije i fireside chatove obraditi teme povezane s razvojem i rastom FinTech startupa. Dovode vodeće regionalne venture capital fondove poput LAUNCHub Ventures i GapMinder Venture Partners, akceleratore i stručnjake, kao i globalno uspješne FinTech kompanije koje će s posjetiteljima podijeliti svoj put, potvrdila je Lana Ugrčić, koordinatorica Money Motion Startup programa.

"Vjerujemo da poticanjem snažne zajednice koja razmjenjuje informacije i međusobno se podržava, možemo zajedno potaknuti FinTech industriju naprijed, čineći značajne korake u financijskoj tehnologiji i njezinoj primjeni u današnjem brzo mijenjajućem svijetu", zaključila je Ugrčić.

Prijave za Startup Pitch, više o programu na Startup, glavnoj i sasvim novoj FinTech 2030 pozornici te ulaznice za konferenciju možete potražiti na službenim stranicama konferencije. Trenutno su u prodaji Early ulaznice za cijenu od 199 eura te studentske ulaznice za 49 eura.

25.01.2024. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh