« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
WWF ADRIA

Zločini protiv živih bića su zločini protiv života

Kaznena djela protiv okoliša i prirode danas su četvrta najunosnija aktivnost organiziranog kriminala na svijetu, nakon trgovanja ljudima, drogom i oružjem

Pazite na njih!
Pazite na njih! (Arhiva)
Više o

WWF Adria

Kako bi se ukazalo na važnost i stvaran utjecaj kaznenih djela protiv okoliša i prirode, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je započela provedbu kampanje „Zločini protiv živih bića su zločini protiv života". Kaznena djela poput ubijanja, trovanja, zarobljavanja i krijumčarenja ugrožavaju velik broj vrsta na globalnoj razini, a druga najveća izravna prijetnja divljim vrstama, nakon gubitka prirodnih staništa, je njihova neodrživa i nezakonita trgovina.

Glavni cilj kampanje je podići političku i društvenu svijest o ozbiljnosti kaznenih djela protiv divljih vrsta. Iako najčešće slušamo o ubijanju i krijumčarenju dalekih i egzotičnih vrsta, ovi zločini se događaju i u Europi i ugrožavaju europsku bioraznolikost. Prstaci i kornjače su neke od glavnih europskih vrsta koje se krijumčare, medvjedi i vukovi su česte žrtve krivolova, dok velik broj ptica često stradava zbog trovanja i nezakonitog ubijanja.

„Iako su brojne vrste strogo zaštićene, nezakonite aktivnosti poput krijumčarenja i krivolova su i dalje prisutne. Izvještaj Birdlife Internationala pokazuje da na globalnoj razini 25 milijuna ptica godišnje strada tijekom migracije prema Europi. Trovanje i nezakonito ubijanje dovode mnoge vrste do ruba istrebljenja. Među njima je i suri orao, strogo zaštićena vrsta čija se populacija u Hrvatskoj procjenjuje na samo 20-30 parova", navodi Snježana Malić-Limari iz WWF Adrije pozivajući se na izvještaj udruge BIOM.

Ovom kampanjom WWF želi povećati znanje i razumijevanje o negativnom utjecaju koji zločini protiv divljih vrsta imaju na ljude, bioraznolikost i općenito planet. Prema izvještaju UNEP-a i INTERPOL-a, kaznena djela protiv okoliša i prirode nas globalno koštaju oko 258 milijardi dolara godišnje i često se povezuju s ostalim ozbiljnim zločinima, poput prijevare, utaje poreze i korupcije. Stvaran utjecaj i učestalost tih djela se podcjenjuje, a zločini tog tipa se najčešće ne shvaćaju dovoljno ozbiljno.

„Zločini protiv divljih vrsta se u Hrvatskoj premalo osuđuju, često ostaju neriješeni i bez posljedica za počinitelje. Zbog toga radimo na povećanju kapaciteta nadležnih institucija, njihovom osnaživanju i udruživanju te edukaciji stručnjaka i društva. Vjerujemo da će se tako povećati broj prijavljenih, procesuiranih i osuđenih kaznenih djela te obeshrabriti njihovo počinjenje", ističe Malić-Limari.

Kampanja je dio WWF-ovog LIFE SWIPE projekta i dolazi u trenutku provedbe neophodne revizije Prava EU-a o kaznenim djelima protiv okoliša te Akcijskog plana EU-a za suzbijanje nezakonite trgovine divljom faunom i florom. Suradnjom institucija, nevladinog sektora i građana se zločini protiv divljih vrsta, protiv živih bića, mogu zaustaviti.

22.10.2021. 16:01:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh