« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
COOL

Zlatovrana je ptica 2020.

Godina zlatovrane proteći će u osvješćivanju javnosti o ugroženosti ptica poljoprivrednih staništa te o važnosti provođenja dobrih praksi u poljoprivrednoj proizvodnji s ciljem zaštite ptica i prirode

Zlatovrana
Zlatovrana (Wikipedia)
Više o

ptica

,

zlatovrana

Zlatovrana, koja se zbog jarkih boja smatra jednom od najdojmljivijih europskih ptica, proglašenja je pticom 2020. godine u Hrvatskoj, priopćile su u utorak udruge i stručnjaci ornitolozi i biolozi koji se bave zaštitom ptica i prirode.

"Godina zlatovrane proteći će u osvješćivanju javnosti o ugroženosti ptica poljoprivrednih staništa te o važnosti provođenja dobrih praksi u poljoprivrednoj proizvodnji s ciljem zaštite ptica i prirode, a time i našeg zdravlja", najavili su udruga Biom, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te Zavod za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Zlatovrana je ptica tirkizne plave boje glave i trbuha te smeđih leđa, a do sredine 20. stoljeća gnijezdila se diljem nizinske Hrvatske. Potom je uslijedio drastičan pad njezine brojnosti, a od 2010.

Zavod za ornitologiju HAZU-a i partneri provode projekt spašavanja ove vrste od izumiranja u Hrvatskoj.

Iz Zavoda su istaknuli da je zahvaljujući postavljanju većeg broja kućica za gniježđenje, hrvatska populacija zlatovrane povećana sa svega nekoliko parova 2010. na više od 60 parova u 2019. godini.

"Zlatovrana je vrsta otvorenih staništa te joj odgovaraju poljoprivredne površine s tradicionalnom proizvodnjom, pretežito travnjaci koji obiluju velikim kukcima. Uz nedostatak odgovarajućih staništa na kojima može loviti, temeljni problem naše populacije je nedostatak duplji u kojima bi se gnijezdila", stoji u priopćenju.

Udruge najavljuju kako se ove godine u očuvanje zlatovrane planiraju uključiti Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP).

Iz Bioma poručuju da je praćenje stanja čestih vrsta ptica na poljoprivrednim staništima, koje ove organizacije provode za Ministarstvo poljoprivrede, daje uvid u utjecaj poljoprivrednih praksi na populacije ptica.

28.01.2020. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh