« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NASTAVAK UZLETA

Zlato zahvaljujući euru opet ruši rekorde

Euro je preskočio razinu od 1,5 dolara, a kad dolar pada zlato proporcionalno raste

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

zlato

,

dolar

,

euro

Euro je u srijedu na međunarodnim tržištima valuta ponovno preskočio razinu od 1,5 dolara, pogurnuvši cijenu zlata na novu rekordnu razinu. Euro je ojačao na 1,5033 dolara. Prema japanskoj je valuti oslabio, na 131,81 jen.

Dolar je također izgubio na vrijednosti prema japanskoj valuti, te se njime trgovalo po 87,68 jena.

"Euro se jutros ponovno popeo iznad razine od 1,5 dolara budući da je uvjerenje da će američke kamatne stope još neko vrijeme ostati niske potaknulo apetit za rizikom", ocjenjuje Jane Foley iz on-line tvrtke Forex.com.

Cijena zlata istodobno je na krilima slabog dolara dosegnula novu rekordnu vrijednost od 1.180,50 dolara za uncu.

"Kad dolar pada, cijena zlata automatski raste", kaže Howard Wheeldon, analitičar tvrtke BGC Partners. "Štoviše, ako na tržištu zlata očekuju daljnji pad dolara, za očekivati je i da će cijena zlata proporcionalno nastaviti rasti", dodao je.

Zlatu, tradicionalnom sigurnom utočištu za kapital u razdobljima snažnom rasta cijena, poticaja daje i strah od mogućeg ubrzavanja inflacije.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta, ojačavši nakon objave gospodarskih podataka koji su u skladu s očekivanjima analitičara pokazali da je Britanija i dalje duboko u recesiji, no ekonomisti prognoziraju povratak na rast prije kraja godine.

Britansko je gospodarstvo tako u trećem ovogodišnjem tromjesečju zabilježilo 0,3-postotni pad aktivnosti u usporedbi s tromjesečjem ranije. To je bolje od početne prognoze britanskog nacionalnog ureda za statistiku (ONS) koji je u razdoblju od srpnja do rujna očekivao pad aktivnosti za 0,4 posto. (hina/metro-portal)

25.11.2009. 16:48:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    robert
    13.06.2011. 17:14
    Zlato je vijekovima bilo izvor moći i ratova!

    Nije ni čudo što i dan danas upravlja svijetom..

Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh