« Film
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
59. BERLINALE

Zlatni medvjed za peruansko-španjolski film "Mlijeko patnje"

Berlinale je ove godine potukao sve prijašnje rekorde posjećenosti.

Redateljica Claudia Llosa i producent Antonio Chavarrias na dodjeli Zlatnog medvjeda.
Redateljica Claudia Llosa i producent Antonio Chavarrias na dodjeli Zlatnog medvjeda. (Getty Images)
Više o

Berlinale

,

Zlatni medvjed

,

Mlijeko patnje

,

La teta asustada

,

Claudia Llosa

,

Gigante

,

Svi ostali

,

O Elly

,

London River

,

Eden ist West

Zlatni medvjed za najbolji film 59. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u subotu uvečer dodijeljen je peruansko - španjolskom filmu "Mlijeko patnje" ("La teta asustada") peruanske redateljice Claudie Llose, priopćio je međunarodni žiri ovogodišnjeg Berlinalea u subotu navečer u Berlinu.

"Međunarodni žiri Berlinalea Zlatnog medvjeda jednoglasno dodjeljuje filmu Mlijeko patnje", rekla je predsjednica ovogodišnjeg međunarodnog žirija, škotska glumica Tilda Swinton. Pobjednički film tematizira povijesne traume naroda Perua te posebice težak položaj žena.

Velika nagradu međunarodnog žirija dodijeljena je filmovima "Gigante" argentinskog redatelja Adriána Binieza i "Svi ostali" njemačke redateljice Maren Ade. Srebrnog medvjeda za režiju osvojio je iranski redatelj Asghar Farhadi za film "O Elly". Srebrnog medvjeda za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Birgit Minichmayr za ulogu u filmu "Svi ostali" ("Alle anderen") a Sotigui Kouyate za glavnu mušku ulogu u filmu "London River".

Srebrni medvjed za najbolji scenarij dodijeljen je Orenu Movermanu i Alessandru Camonu za film "Messenger". Nagradu Alfred Bauer za poseban doprinos u otvaranju novih filmskih perspektiva dodijeljena je poljskom redatelju Andrzeju Waydi za film "Tatarak" i argentinskom filmu "Gigante". Ovaj film je osvojio i nagradu žirija za debitantski film.

Ovogodišnji Berlinale potukao je dosadašnje rekorde posjećenosti. U 10 programskih sekcija festivala prikazano je 383 filmova a tijekom deset dana festivala prodano je preko 270.000 ulaznica za javne projekcije. Za festival je bilo akreditirano preko 20.000 profesionalaca od čega 6.000 novinara. Po mišljenju promatrača iznenađenje je izostanak glavnih festivalskih nagrada za njemačku produkciju "Oluja" ("Sturm") Hansa-Christana Schmida koji tematizira procesuiranje zločina na području bivše Jugoslavije i u kojem glume hrvatski glumci Krešimir Mikić, Leon Lučev i Tarik Filipović. Film "Oluja" ipak je osvojio filmsku nagradu međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty Internationala.

Hrvatska ove godine nije bila predstavljena u jednom od glavnih programa. U sklopu programa Panorama prikazan je američko-britansko-hrvatski film "Bijela munja" koji je u cijelosti snimljen u Hrvatskoj a u popratnoj sekciji "Kulinarski kino" prikazan je kratkometražni film "Plac" Ane Husman.

"Berlinale je dokaz da postoji publika koju je moguće oduševiti filmom", rezimirao je direktor Berlinalea Dieter Kosslick.

I popratni filmski sajam "European Film Market" usprkos financijskoj krizi imao je pozitivnu bilancu. Na ovom sajmu interese hrvatske kinematografije zastupao je Hrvatski audiovizualni centar projekcijom nekoliko aktualnih filmova iz hrvatske produkcije.

Svečanost dodjele nagrada završena je projekcijem najnovijeg filma redatelja Coste Gavrasa "Eden ist West". Berlinale završava u nedjelju tradicionalnim danom rezerviranim za projekcije za širu javnost. (hina/metro-portal)

14.02.2009. 21:56:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh