« Film
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
PALM D'OR

Zlatna palma Francuskinji Juliji Ducournau za film "Titane"

Francuska redateljica Julia Ducournau osvojila je Zlatnu palmu na 74. Filmskom festivalu u Cannesu za film 'Titane', postavši tako tek druga žena u povijesti festivala koja je dobila ovo prestižno priznanje

Julia Ducournau dobitnik Zlatne palme
Julia Ducournau dobitnik Zlatne palme (Arhiva)
Više o

Zlatna palma

Prije Julie Ducournau, jedina žena koja je dobila Zlatnu palmu bila je Jane Campion, porijeklom s Novog Zelanda, koja je nagradu osvojila 1993. za film 'The Piano'.

Nagrađeni film Julie Ducournau, o serijskom ubojici, jedan je od najuspješnijih uradaka koji su se ove godine natjecali u glavnom programu najprestižnijeg svjetskog filmskog festivala koji je održan u neizvjesnim uvjetima pandemijske krize.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Francuz Leos Carax za film 'Annette', a Grand Prix, drugu po važnosti festivalsku nagradu nakon Zlatne palme, podijelili su iranski redatelj Asghar Farhadi i finski Juho Kuosmanen.

Ferhadi je nagradu dobio za film 'A Hero', koji se bavi moralnim dilemama čovjeka koji pronađe torbu punu novca, a Kuosmanen za film 'Compartment No 6', priču o putovanju jedne žene kroz Sovjetski Savez osamdesetih.

Film Antonete Alamat Kusijanović 'Murina' dobio je u prestižnu nagradu Camera d'Or, što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu.

Camera d'Or službena je festivalska nagrada i dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

18.07.2021. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh