Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2021. 14:01:00
PALM D'OR

Zlatna palma Francuskinji Juliji Ducournau za film "Titane"

Francuska redateljica Julia Ducournau osvojila je Zlatnu palmu na 74. Filmskom festivalu u Cannesu za film 'Titane', postavši tako tek druga žena u povijesti festivala koja je dobila ovo prestižno priznanje

Julia Ducournau dobitnik Zlatne palme
Julia Ducournau dobitnik Zlatne palme (Arhiva)

Prije Julie Ducournau, jedina žena koja je dobila Zlatnu palmu bila je Jane Campion, porijeklom s Novog Zelanda, koja je nagradu osvojila 1993. za film 'The Piano'.

Nagrađeni film Julie Ducournau, o serijskom ubojici, jedan je od najuspješnijih uradaka koji su se ove godine natjecali u glavnom programu najprestižnijeg svjetskog filmskog festivala koji je održan u neizvjesnim uvjetima pandemijske krize.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Francuz Leos Carax za film 'Annette', a Grand Prix, drugu po važnosti festivalsku nagradu nakon Zlatne palme, podijelili su iranski redatelj Asghar Farhadi i finski Juho Kuosmanen.

Ferhadi je nagradu dobio za film 'A Hero', koji se bavi moralnim dilemama čovjeka koji pronađe torbu punu novca, a Kuosmanen za film 'Compartment No 6', priču o putovanju jedne žene kroz Sovjetski Savez osamdesetih.

Film Antonete Alamat Kusijanović 'Murina' dobio je u prestižnu nagradu Camera d'Or, što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu.

Camera d'Or službena je festivalska nagrada i dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

18.07.2021. 14:01:00
http://metro-portal.hr/zlatna-palma-francuskinji-juliji-ducournau-za-film-titane/133226/