« Film
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
BRAVO

Zlako Burić osvojio europskog Oscara

Hrvatski glumac s danskom adresom Zlatko Burić Kićo osvojio je nagradu Europske filmske akademije, tzv. europskog Oscara, za najboljeg europskog glumca, za ulogu u filmu "Trokut tuge"

Bravo!
Bravo! (Arhiva)
Više o

Zlatko Burić

,

Europski Oscari

Tom su filmu švedskog redatelja Rubena Östlunda na svečanoj ceremoniji u subotu navečer u Reykjaviku dodijeljene još tri nagrade Europske filmske akademije - za najbolji film, režiju i scenarij, objavio je Zagreb Film Festival, na čijem je ovogodišnjem, 20. izdanju film prikazan, dok je Burić bio član međunarodnog žirija.

Burić je tada rekao kako je Östlundov veliki obožavatelj još od njegovih kratkih filmova, a kod njega mu se osobito sviđa što glumac ima odgovorniju ulogu nego što je to uobičajeno, počevši od procesa castinga koji se s redateljem vodi kroz duge razgovore oko teme filma, životnih stavova, politike.

Burić u 'Trokutu tuge' glumi ruskog oligarha koji se s ostalim bogatašima provodi na luksuznom brodu koji nakon oluje potone, a dio posade završi na pustom otoku. Tamo se pozicije mijenjaju jer dotadašnji sluge koji znaju kako preživjeti sada dobivaju na važnosti.

Zlatko Burić je bio jedan od osnivača alternativne zagrebačke kazališne skupine Kugla glumište, nakon čijeg raspada odlazi u Dansku. Afirmirao se ulogom u trilogiji 'Diler' (1996.) Nicholasa Windinga Refna, nakon čega je uslijedio niz angažmana, uključujući triler "Slatke, prljave stvari" (2002.) Stephena Frearsa.

Imao je i niz zapaženih uloga u hrvatskim filmovima, među kojima je i 'Ne gledaj mi u pijat' Hane Jušić.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Vicky Krieps za ulogu kraljice Sissi u filmu 'Korzet', još jednom ostvarenju prikazanom na 20. ZFF-u.

'Trokut tuge' upravo igra u kinima diljem Hrvatske, a 'Korzet' kreće u distribuciju početkom 2023. godine.

11.12.2022. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh