« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
MA DA?!

Životni se vijek drastično produžio

Žene rođene 2012. mogu očekivati da će živjeti prosječno 73 godine, a muškarci 68, što je prosječno čak 6 godina dulje nego djeca koja su se rodila 1990.,

Japanke su najdugovječnije
Japanke su najdugovječnije (Arhiva)
Više o

žene

,

muškarci

,

duljina života

,

očekivani životni vijek

Očekivano trajanje života drastično se povećalo u zadnjih dvadesetak godina, što se posebno odnosi na siromašnje zemlje gdje je od 1990. do danas prosječno povećanje ogromnih devet godina.

Najviše su napredovale najsiromašnije zamlje, pa je tako u Liberiji očekivano trajanje života poraslo za nevjerojatnih dvadeset godina, s 42 na 62, a slijede Etiopija s povećanjem od 19 godina, na 64, Maldivi s 18, na 77, u Kambodži je očekivanje poraslo 18 godina, na 72, na Istočnom timoru rast je 16 godina, na 66 i u Ruandi 17, na 65.

Sve manje djece u tim zemljama umire prije 5. rođendana, što Svjetska zdravstvena organizacija ocjenjuje najvećim napretkom.

No, ni bogatima nije loše, pa će prosječno živjeti preko 5 godina dulje, a najviše je na tom polju napredovala Južna Koreja gdje je očekivani životni vijek duži čak devet godina nego 1990. godine.

Tako je došlo do potpunog poravnanja u očekivanom trajanju života između najsiromašnijih i najbogatijih, jer je u bogatim zemljama prosječno očekivanje duljine života za muškarce 76 godina, dok je za žene to 82, što je i dalje velika razlika u odnosu na siromašne zemlje gdje se može očekivati čak 20 godina manje, no to je posljedica rodnih razlika u takvim zemljama.

Žene i inače imaju dulji očekivani životni vijek, pa tako najdulje žive Japanke, čak 87 godina, dok Singapurke, Španjolke i Švicarke imaju očekivani životni vijek od 85 godina.

Kod muškaraca najdulje će živjeti Islanđani, 81 godinu, a Švicarci i Australci tek nekoliko mjeseci kraće.

U Hrvatskoj je situacija negdje u sredini, pa oni koji su rođeni 2012. mogu očekivati da će doživjeti 76 godina ako su muškarci, a ženama se smiješi 81 godina života. 

16.05.2014. 12:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh