« Život
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
MA DA?!

Život se produžio za 6 godina

Globalno očekivano trajanje života poraslo je od 1990. za više od 6 godina, zahvaljujući padu stope smrtnosti od raka i srčanih bolesti u bogatim zemljama

Živimo sve duže
Živimo sve duže (Arhiva)
Više o

očekivani životni vijek

,

duži životni vijek

Znanstvenici projekta Global Burden of Disease (GBD) zaključili su da životni vijek raste gotovo svuda u svijetu, s iznimkom subsaharske Afrike, gdje je smrtnost od HIV/AIDS-a umanjila životni vijek od 1990. za oko 5 godina.

"Napredak koji vidimo kod raznih bolesti i ozljeda je dobar, čak izvanredan, ali možemo i moramo učiniti još i bolje", rekao je Christopher Murray, profesor globalnog zdravlja na University of Washington u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je vodio istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Lancet.

Murray je rekao da je veliki porast kolektivnog djelovanja i financiranja doveo da potencijalno smrtonosne zarazne bolesti poput dijareje, ospica, tuberkuloze, HIV-a i malarije smanjuju stopu smrtnosti te produljuju životni vijek.

No, dodao je da su neke velike kronične bolesti zanemarene i da im se podiže važnosti kao prijetnji životu, posebno problemi s drogom, ali i ciroza jetre, dijabetes te bolesti bubrega.

GBD daje najsveobuhvatniji i najsvježiji pregled broja godišnjih smrtnih slučajeva od 240 različitih uzroka u 188 zemalja tijekom 23 godine, od 1990. do 2013.

Posljednje istraživanje Murrayjeva tima pokazuje da su neke siromašne zemlje napravile izuzetne uspjehe u očekivanom trajanju života u tom razdoblju jer ljudi u Nepalu, Ruandi, Etiopiji, Nigeru, Maldivima, Istočnom Timoru i Iranu danas žive u prosjeku 12 godina dulje.

Ipak, unatoč dramatičnom padu smrtnosti djece tijekom posljednje 23 godine, malarija, dijareja i respiratorne infekcije poput upale pluća i dalje su prvih 5 svjetskih uzroka smrti u djece mlađe od 5 godina.

19.12.2014. 13:21:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh