« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
KARIKA KOJA NEDOSTAJE

Život na Zemlji došao je iz dubokog svemira?

Asteroidi su mogli donijeti iskru koja je započela život na Zemlji, tvrde znanstvenici

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

Zemlja

,

aminokiseline

,

život

,

asteroidi

,

meteori

Aminokiseline su kemikalije koje su krucijalne za život. Postoje u dva oblika, no život na Zemlji isključivo se bazira na samo jednoj. Ipak, razlog zašto smo mi, kao i ostala živa bića nastali iz samo jedne, a ne druge aminokiseline jest misterija koja zaokuplja znanstvenike.

Naime, aminokiseline se spajaju u duge lance molekula spiralnog oblika, koji se razlikuju po svojoj formi: jedni se savijaju u desno, a drugi u lijevo, dok život na Zemlji koristi lijevi model. Ipak, laboratorijski testovi 1950-tih simulirali su uvjete tijekom ranog razdoblja Zemlje, te pokazali da su aminokiseline preuzimale jednak broj oba modela.

Daljnja istraživanja su zatim ukazala da asteroidi posjeduju uglavnom lijevi model. NASA-in astrobiolog David Glavin i njegov tim smatraju kako velik broj različitih tipova meteora koji padnu na Zemlju mogu biti uzrok ovoj neravnoteži.

A novo istraživanje koje je proveo Uwe Meierhenrich sa Sveučilišta u Nici pokazalo je da ovaj proces doista mogao funkcionirati. Tim znanstvenika otkrio je da svjetlo koje prolazi kroz oblak prašine oko formirajuće zvijezde postaje polarizirano na određen način. Svjetlo zatim potiče stvaranje aminokiselina koje mogu ostati zarobljene u asteroidu. Ako jedan takav asteroid dođe na Zemlju, navodi teorija, mogao se pokrenuti život.

Ipak, jedno pitanje ostaje neodgovoreno - kako su aminokiseline uspjele preživjeti put kroz svemir do našeg planeta?

27.01.2011. 16:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh