« Iza ogledala
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
WEIRD

Živimo li stvarno u Matrixu?

Znanstvenici vjeruju da su pronašli način na koji će nepobitno dokazati živimo li u računalnoj simulaciji ili smo pravi ljudi

Je li naš svijet zapravo ovakav?
Je li naš svijet zapravo ovakav? (Arhiva)
Više o

život u Matrixu

,

dokaz

,

računalna simulacija

,

simulacija svemira

Od samih početaka čovjeka muči pitanje egzistencije, tko smo, što smo i slično. Više naroda u svojim pričama i legendama ima ideju da zapravo živimo u snu nekog višeg bića, i kad se to biće probudi, nas će nestati.

To su pitanje, na neki način, pretvorili u noćnu moru braća (sad brat i sestra) Wachowski svojom trilogijom Matrix, koja i dalje kopka ljude. Tako je ugledni profesor s Oxforda Nick Bostrom pred devet godina ponudio tezu da je priča iz Matrixa istinita i da zapravo živimo u računalnoj simulaciji. 

No, kako tezu nije pratila dovoljna količina znanstvenih dokaza, stvar je nakratko potonula u zaborav, da bi je ponovno reanimirali Silas Beane i njegov tim sa njemačkog Sveučilišta u Bonnu, koji tvrde da je moguće dokazati živimo li u Matrixu ili ne.

Njihova je ideja temeljena na pretpostavci da bi Matrix, ili svemir u kojem živio, trebao imati neka ograničenja bez obzira na uvjerljivost kojom je napravljen, pa je dovoljno napraviti vlastitu simulaciju svemira i vidjeti ima li ograničenja ili ne.

Do sada im je uspjelo napraviti jako malenu verziju svemira, mjerenu u femto skali (manjoj i od nano skale). Nadaju se da će uspjeti napraviti veću varijantu u koju bi mogli smjestiti molekule, stanice ili čak i ljude. Služe se simulacijom kvantne kromodinamike, prirodne sile koja stvara nuklearnu silu između neutrona i protona i potiče njihovu reakciju.

Ako im uspije, možemo samo čekati trenutak kad će nam, poput Morpheusa, ponuditi crvenu pilulu za gorko buđenje ...

11.10.2012. 20:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh