« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
TIK TAK

Zimsko računanje vremena je počelo, jeste li pomaknuli satove?

Zimsko računanje vremena donosi i obavezu vožnje automobila s upaljenim kratkim ili dnevnim svjetlima tijekom dna, a ako to zaboravite, čeka vas kazna od 300 kuna

Ne zaboravite upaliti svjetla
Ne zaboravite upaliti svjetla (Arhiva)
Više o

pomicanje sata

,

zimsko računanje vremena

,

kratka svjetla

Zimsko računanje vremena počelo je noćas i odspavali smo sat vremena duže nego inače (ako ste se probudili u uobičajeno vrijeme po satu), a od danas su počele vrijediti i odredbe MUP-a i HEP-a za ovo doba godine.

Podsjećamo, po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje moraju danju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Vozači bicikla također od prvog sumraka do potpunog svanuća i u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozači mopeda i motocikla dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Vozačima u slučaju nepoštivanja tih propisa prijete kazne od 300 kuna, navodi MUP, koji apelira na vozače da tijekom vožnje imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Hrvatska elektroprivreda podsjeća da se s povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

25.10.2015. 08:19:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh