« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
HLADNOĆE

Zima u Europi ne jenjava, na istoku nove žrtve

Od početka veljače gotovo je 620 osoba umrlo od hladnoće na cijelom kontinentu, uključujući Rusiju

Više o

zima

,

velika hladnoća

,

snijeg i hladnoća

U zadnjih 24 sata sniježno i ekstremno hladno vrijeme odnijelo je nove žrtve i izazvalo čitav niz problema stanovnicima juga i istoka Europe, dok se stanje na zapadu ipak počinje normalizirati, piše Hina.

Od početka veljače gotovo je 620 osoba umrlo od hladnoće na cijelom kontinentu, uključujući Rusiju.

U Rumunjskoj su u zadnja 24 sata od hipotermije umrle tri osobe, čime se broj žrtava penje na 68. Tisuće vatrogasaca, vojnika i policajaca cijele su noći čistile snijeg u dvama okruzima na istoku zemlje koji je posebno pogođen hladnoćom i snijegom. Trideset šest naselja još je odsječeno, no taj se broj smanjuje u odnosu na jučerašnje stanje, po podacima ministarstva unutarnjih poslova u Bukureštu. Jug zemlje se priprema za nove veće količine snijega najavljene od nedjelje.

Na Balkanu se broj žrtava hladnoće popeo na 50, a dvije nove žrtve zabilježene su u nedjelju u Albaniji i jedna u Srbiji. Ukupno je 20 osoba umrlo u Srbiji, 11 u Bosni, 7 na Kosovu, 4 u Crnoj Gori, po 3 u Hrvatskoj i u Albaniji te 2 u Makedoniji.

Više od 110.000 ljudi i dalje je izolirano u svojim selima zbog visokog snijega na tom poručju.

U subotu su tri helikoptera i 20 vojnika austrijske vojske dopremile hranu stanovnicima odsječenih sela u Bosni i Hercegovini, osobito na jugu.

U Italiji se stanje u nedjelju u velikom dijelu zemlje postupno vraćalo u normalu nakon neobično jakog nevremena zadnjih dana, ali su neki dijelovi u središtu i na jugu i dalje nedostupni. Studen je u Italiji odnijela 45 života u zadnjih desetak dana.

Komunalne službe u Rimu u nedjelju su provjeravale stanje u školama kako bi se osigurao miran nastavak nastave u ponedjeljak. Gradske vlasti su produžile neplanirane praznike za tisuće učenika škola do kojih je otežan pristup.

U većem dijelu Francuske temperatura u nedjelju još neće rasti, a stanovito zatopljenje očekuje se početkom tjedna. U više okruga, napose na Korzici, zabilježene su temperature između 8 i 16 Celzijevih stupnjeva ispod ništice.

Institut Meteo France ipak predviđa kraj ovoga hladnog vala, u kojemu je život izgubilo barem 14 ljudi, "na samom početku tjedna" kada će se vratiti pozitivne temperature.

Od sjevera do juga Njemačke građani su iskoristili vikend za boravak na snijegu i klizanje na zamrznutim jezerima. Milijun posjetitelja bilo je na zaleđenoj rijeci Aussenalsteru u Hamburgu, pretvorenoj u golemo klizalište. U Bavarskoj, na jugu zemlje, termometar je u noći na nedjelju i dalje pokazivao između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva ispod ništice.

Mediji izvješćuju o barem četvero mrtvih od početka hladnoće u toj zemlji.

Belgija ipak tuče sve rekorde: u predgrađu Bruxellesa temperatura se nije penjala iznad ništice 14 dana zaredom. Takve studeni nije bilo u zadnjih više od 70 godina. U siječnju 1941. Belgija je imala 17 dana s negativnom temperaturom.

Drugdje u Europi nije bilo dojava o novim žrtvama u zadnja 24 sata.

Ukrajina je i dalje zemlja s najvećim brojem žrtava hladnog vala: zabilježeno je najmanje 135 mrtvih, ali su vlasti prestale objavljivati podatke prije gotovo tjedan dana.

U Poljskoj su od hipotermije umrle 82 osobe otkako je ledeni val zahvatio zemlju. U Rusiji je od početka veljače umrlo 46 ljudi, u Litvi 24, u Latviji 10 i u Estoniji jedna.

Studen je odnijela barem 30 žrtava u Bugarskoj i 25 u Češkoj. Šesnaest osoba je umrlo u Mađarskoj a po pet u Slovačkoj i Grčkoj.

12.02.2012. 16:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh