« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
JERUZALEMSKI ŠABAT

Židovi prosvjedovali protiv Intela

'Intel Izrael' našao se na udaru gnjevnih ultraortodoksnih židova jer su u novom jeruzalemskom pogonu htjeli raditi subotom

(Getty Images)
Više o

prosvjed

,

Jeruzalem

,

ultraortodoksni židovi

,

šabat

,

Intel Izrael

Oko dvije tisuće ultraortodoksnih židova prosvjedovalo je u subotu u Jeruzalemu ispred podružnice američke tvrtke "Intel", najvećeg svjetskog proizvodača mikroprocesora, koju optužuju da želi raditi na šabat, doznaje se od policije.

Prosvjednici su povodom otvorenja novog "Intelova" pogona u Jeruzalemu uzvikivali "šabat, šabat" i pozivali upravu tvrtke da poštuje sveti dan tjednog odmora u židovskoj vjeri, objavio je glasnogovornik policije u Jeruzalemu Shmuel Ben Ruby.

Nekoliko desetaka prosvjednika napalo je novinare koji su izvještavali o prosvjedima, gađajući ih kamenjem i pljujući po njima. Nitko nije ozlijeđen.

Pregovori "Intela" i predstavnika zajednice ortodoksnih židova završili su se ovog tjedna neuspjehom. Tvrtka je oko zgrade postavila bodljikavu žicu radi zaštite.

"U Izraelu radimo već 24 godina. Uvijek smo radili sukladno potrebama tvornice. Ako je trebalo, i na šabat. Otvaranje nove tvornice u tome ne donosi ništa novo", rekao je Kobi Becker, glasnogovornik "Intela" u Izraelu. "Sve radimo po zakonu", rekao je.

"Intel Izrael" ima četiri istraživačka centra i dvije tvornice u zemlji. Prošle je godine iz zemlje izvezao proizvoda u vrijednosti 1,4 milijarde dolara.

Ultraortodoksni židovi čine trećinu od pola milijuna židova u Jeruzalemu. Vjerska tradicija koje se oni strogo drže zabranjuje na šabat, što je period od petka navečer do subote navečer, bilo kakav rad, trgovanje i korištenje energije. (hina/metro-portal)

14.11.2009. 18:32:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh