« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ŠANA TOVA

Židovi diljem svijeta pripremaju se za Novu godinu

Židovska Nova godina ili Roš hašana traje dva dana i obilježava je većina od 5,77 milijuna Židova u Izraelu i osam milijuna u ostatku svijeta

Roš hašana
Roš hašana (Getty Images)
Više o

Židovi

,

permafrost

,

novi bladerunner

Židovi diljem svijeta počeli su se pripremati za trotjedno razdoblje "velikih židovskih blagdana", koje počinje u srijedu zalaskom sunca i dolaskom Nove godine - Roš hašane. Po židovskom kalendaru, koji je kombinacija solarnog i lunarnog kalendara i po kojem dan počinje zalaskom sunca, četvrtak je prvi dan nove 5771. godine.

Većina od 5,77 milijuna Židova u Izraelu i osam milijuna diljem svijeta počet će Novu godinu tradicionalnim svečanim večerama, tijekom kojih se, među ostalim, jabuka umače u med, što je simbol nade u slatku godinu. Židovi jedan drugome tradicionalno požele "Šana tova", to jest "dobru godinu", ali ne pale vatromet i ne odbrojavaju, kao što je to običaj na Zapadu.

Židovska Nova godina ili Roš hašana traje dva dana, od zalaska sunca u srijedu do zalaska sunca u petak, i obilježava početak desetodnevnog razdoblja molitve, introspekcije i kajanja, koje kulminira postom na Jom kipur, Dan pomirenja, najsvetiji i najtužniji dan židovskog kalendara, kada se Židovi sjećaju svojih pokojnika. Tog dana Izrael miruje, ulice i autoceste su prazne, a vjernici taj dan provode u molitvama, tražeći oprost od Boga i ljudi zbog grijeha koje su počinili protekle godine.

Izraelska vojska u srijedu je zatvorila Zapadnu obalu kako bi spriječila moguće napade palestinskih ekstremista tijekom židovskih blagdana, javlja agencija dpa. (hina/metro-portal)

08.09.2010. 12:11:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh