« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
RAZUM S ISKUSTVOM

Židov koji je preživio Auschwitz u Izraelu vidi moderne naciste

Izraelci pokušavaju dehumanizirati Palestince, upravo onako kako su nacisti pokušali dehumanizirati mene, izjavio je 86-godišnjak koji je preživio holokaust

(electronicintifada.net)
Više o

Izrael

,

holokaust

,

nacizam

,

Palestinci

,

Auschwitz

,

Hajo Meyer

Židov koji je preživio koncentracijski logor Auschwitz na dan sjećanja na holokaust napao je Izrael zbog okupacije Palestine povlačeći usporedbu između ponašanja nacista u 2. svjetskom ratu i aktivnosti izraelske vojske danas.

"Izraelci pokušavaju dehumanizirati Palestince, upravo onako kako su nacisti pokušali dehumanizirati mene", kaže 86-godišnji dr. Hajo Meyer koji je proveo deset mjeseci zatvoren u zloglasnom logoru u Poljskoj.

"Nitko ne bi smio dehumanizirati druge ljude, a oni koji to rade nisu ljudi", rekao je Meyer otvarajući svoje predavanje u Škotskoj kojim je započela desetodnevna turneja po Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj.

Meyer je Izrael nazvao "svjetskim prvakom u glumljenju civiliziranosti i uljuđenosti" što je izazvalo žestoke kritike tvrdolinijaških židovskih lobija koji se niti ovaj put, usprkos činjenici da je Meyer židov, nisu ustručavali proglasiti ga antisemitom.

Osamdesetšestogodišnji autor tri knjige o judaizmu, holokaustu i cionizmu koji trenutno živi u Nizozemskoj nije se dao smesti takvim napadima kojima je kontrirao vrlo preciznom izjavom: "Nekada je antisemit bila ona osoba koja je mrzila židove zato što su židovi. Danas su antisemiti oni ljudi koje mrze židovi."

Glasnogovornik International Jewish Anti-Zionist Networka, koje je dr. Meyer član, također je reagirao na optužbe rekavši da "Izrael ima dugu povijest zloporabe tragedije holokausta čime sa sebe pokušava sprati svaku odgovornost za zločine koje svakodnevno čini".

27.01.2010. 13:01:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh