« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
RIO DE JANEIRO

Krist Otkupitelj na čišćenju nakon 78 godina

Većinu od 2,7 milijuna eura troškova čišćenja kipa visokog 30 metara i teškog 1.145 tona pokrit će brazilski rudarski div Vale

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Rio de Janeiro

,

Corcovado

,

Krist Otkupitelj

Simbol Rija, kip Krista Otkupitelja koji dominira gradom s vrha Corcovada, sljedeći će vikend biti podvrgnut velikom čišćenju vrijednom sedam milijuna reala (2,7 milijuna eura), objavila je u utorak crkva u Riu.

Posjeti kipu neće se prekidati tijekom radova na čišćenju i obnovi kipa Krista raširenih ruku, koji će trajati do lipnja, ističe se iz istog izvora.

Iz sigurnosnih razloga, kip koji u listopadu slavi 78 godina bit će ipak prekriven prozirnim prekrivačem. Radovi će obuhvatiti vraćanje na mjesto dijelova kamenog mozaika koji su se odvojili i uklanjanje tragova vlage. Većinu troškova pokrit će brazilski rudarski div Vale koji se obvezao na očuvanje kipa i njegova okoliša do 2015.

Postavljen na postolje visoko osam metara, kip od kamena i cementa podignut na vrhu planine Corcovado visok je 30 metara, a teži 1.145 tona. Izgradnja kipa počela je 1926. prema nacrtu brazilskog inženjera Heitora da Silve Coste koji je svoja prava prepustio Katoličkoj crkvi. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 13:54:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh