« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
narušena statika

Zid ipak pukao zbog radova na Muzičkoj akademiji

Beton i blato probili su zid stana u Deželićevoj ulici, ali ne zbog izgradnje podzemne garaže

(Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

Muzička akademija

,

podzemna garaža

,

radovi

Prilikom iskopavanja temelja i radova na izgradnji zgrade Muzičke akademije jučer je probijen zid podrumskog stana u susjednoj zgradi u Prilazu Gjure Deželića, no građevinski inspektor utvrdio je da nema opasnosti od urušavanja zgrade i potrebe za evakuacijom stanara, izvijestila je danas zagrebačka policija.

U jednoj od soba podrumskog stana zid su probili beton i blato, a pritom se i pod podigao za 25 centimetara. Oštećenja je po povratku u stan oko 23 sata uočila 32-godišnja vlasnica stana. Uz policiju, na mjesto događaja sinoć je odmah došao i građevinski inspektor koji je nakon pregleda stana i cijele zgrade utvrdio kako nema opasnosti od urušavanja zgrade.

Materijalna šteta nije utvrđena, no procjenjuje se većom.

Iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izvijestili su da je s gradilišta zaštitne jame zgrade Muzičke akademije u podrumski stan, koji nije useljen, prodrla masa za injektiranje te da je podignut parket.

Kažu da na nosivom zidu nisu uočene deformacije koje bi ukazivale na opasnost za stabilnost zgrade pa, stoga, nije bilo potrebe za hitnom evakuacijom stanara.

U nastavku inspekcijskog nadzora tijekom jutra građevinski su inspektori naložili hitnu mjeru postavljanja dodatnih markera - klinometara - na zgradu u Prilazu Gjure Deželića na kućnom broju 5, kažu u Ministarstvu te dodaju da se to poduzima radi praćenja stanja zgrade.

Tvrde da je nadzorom ustanovljeno da su prije početka građenja zaštitne jame postavljeni markeri (klinometri) osim na zgradu Deželićeva 5 i na zgradu Škole za primijenjene umjetnosti i zgradu bivšeg Ferimporta.

Inspekcijski se nadzor nastavlja, priopćili su iz Ministarstva. (hina/metro-portal)

22.10.2009. 12:09:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh