« Život
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
EH, DA... :)

Ženske su ruke hladnije od muških

Žene i djeca tijekom zime trebali češće držati ruke u džepovima ili nositi rukavice budući da imaju manje mišićne mase koja generira toplinu i održava tjelesnu temperaturu

Utoplite ruke, obavezno!
Utoplite ruke, obavezno! (Dreamstime)
Više o

zima

,

hladnoća

,

ženske ruke

Zima i minusi još nisu otišli, a tome se najmanje mogu veseliti žene, jer znanstvenici tvrde da su ženske ruke u ovo doba godine hladnije od muških.

Zbog toga bi žene i djeca tijekom zime trebali češće držati ruke u džepovima ili nositi rukavice budući da imaju manje mišićne mase koja generira toplinu i održava tjelesnu temperaturu.

Znanstevnici sa Sveučilišta Cambridge testirali su dobrovoljce držeći njihove dlanove tri minute u ledenoj vodi. Ruke onih koji su imali više mišića ugrijale su se znatno brže, pokazali su snimci termalne kamere.

Ovo otkriće iznenadilo je stručnjake s obzirom da se pretpostavljalo da je masnoća važnija za zagrijavanje hladnih ruku. Znanstvenici su smatrali da se masne ćelije ponašaju kao izolator, ali su mišići ti koji imaju ključnu ulogu u održavanju topline tijela.

Glavna autorica studije koju je radio tim bioloških antropologa, Stefanie Pain kaže da je "svijest o efektima tjelesne kompozicije" na to koliko su nam hladne ruke od presudnog značaja.

Ova studija, objavljena je u časopisu American Journal of Physical Anthropology, prva je koja je uspjela navesti 114 dobrovoljaca, starih između 18 i 50 godina, da potope svoje ruke u ledenu vodu.

"Ruke imaju veliku površinu u odnosu na zapreminu, što predstavlja izazov kada je održavanje toplinske ravnoteže u hladnim uvjetima. Tijelo je nevjerojatan dinamičan sistem koji koristi mišiće kako bi generirao i održavao tjelesnu toplinu, uključujući i ruke", zaključuje Pain

17.02.2018. 11:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh