« Život
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
EH, DA... :)

Žen(k)e ipak preferiraju pametnije

Pokazivanje inteligencije nekoj životinji pomaže u pridobivanju više partnerica ili partnera i boljem širenju njezina DNK budućim naraštajima

Pamet pomaže!
Pamet pomaže! (Arhiva)
Više o

žene

,

inteligencija

Žene vole pametne muškarce - barem je tako u životinjskom svijetu, kaže se u istraživanju koje zajednički potpisuju znanstvenici s Kineske akademije znanosti i nizozemskog Sveučilišta u Leidenu

Preciznije rečeno - izravno promatranje kognitivnih sposobnosti utječe na preferencije pri parenju. 

Znanstvenici su iskoristili 34 australske papige, poznate tigrice, kako bi ispitali može li pamet nadvladati izgled ili pjev. 

Ženkama su omogućili da biraju između dvojice sličnih mužjaka, a po količini interakcije s jednim od njih mjerili su koji joj je draži. Ranija istraživanja pokazala su da su ženke sklonije mužjacima koji imaju privlačniji pjev ili živopisnije perje

Tada su onog mužjaka koji je očito bio odbačen podvrgli posebnom treningu kako bi naučio otvoriti kutijicu s hranom. 

Izabranik nije dobio takvu obuku. 

Ženki je potom omogućeno da iz svoga kaveza gleda kako u susjednom kavezu 'odbačenik' uspijeva otvoriti kutijicu s hranom, a izabraniku to nikako ne polazi za kljunom.   

Nakon viđenoga, osam od devet ženki promijenilo je odluku i počelo provoditi više vremena s 'pametnijim' mužjakom. 

- To potvrđuje hipotezu, koju je začeo još Darwin, da izbor parnjaka može utjecati na evoluciju kognitivnih sposobnosti vrsta -  kaže se u istraživanju. 

Drugim riječima, pokazivanje inteligencije nekoj životinji pomaže u pridobivanju više partnerica ili partnera i boljem širenju njezina DNK budućim naraštajima.

- Istraživanje 'nudi uvjerljiv dokaz da su tigrice promijenile izbor u korist obučenog mužjaka nakon što su ga vidjele u provedbi kompleksnoga kognitivnog zadatka' - napisali su u pratećem članku stručnjaci za evoluciju Georg Striedter i Nancy Burley s kalifornijskog sveučilišta Irvine, koji nisu sudjelovali u samoj studiji. 

Ipak, upozoravaju na oprez i dodatno istraživanje jer je u životinjskom svijetu ta tema teška za proučavanje, posebno kada se u obzir uzmu kompleksna ponašanja poput rituala parenja. 

25.05.2019. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh