« Žene
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
GOSSIP PARTY

Žene tračaju. Što je tu novo?

Osim čula-kazala sitnica, ispada da žene ne znaju čuvati ni tajne dulje od dva dana, kažu znanstvenici

Ništa bez dobrog trača
Ništa bez dobrog trača (Arhiva)
Više o

tračanje

,

trač

,

tajne

,

trač party

Odmah da se ogradimo od napada za seksizam, ovaj tekst prenosi sažetak ozbiljne studije o fenomenu tračeva i tajni. Pa krenimo.

Prosječna žena ne može čuvati tajnu dulje od 47 sati. Istraživači su otkrili da neke žene mogu popustiti gorljivom porivu da podijele trač, dva s nekim čim ga čuju. U prosjeku, tajnu ili trač otkrit će drugoj osobi najkasnije za 47 sati i 15 minuta.

Studija je provedena među 3000 žena starih između 18 i 65 godina, a čak četiri od deset ih je priznalo su da nisu bile u stanju sačuvati tajnu - bez obzira koliko osobna i povjerljiva ona bila.

Više od polovice priznalo je da ih alkohol dodatno potiče na takvo ponašanje. Najčešće su dečki, supruzi, najbolje prijateljice ili majke prve osobe kojima ga ispričaju.

Michael Cox, direktor britanske grane Wines of Chile, tvrtke koja je naručila istraživanje, rekao je:

„Sad je i službeno; žene ne mogu sačuvati tajnu".

Cilj istraživanja je bio vidjeti u kojoj mjeri se tajne odaju drugima. Ma koliko informacija bila važna i tajna, često je zna već čitava javnost u roku od 47 sati.

Činjenica da se povjerljive stvari govore osobama koje nemaju nikakve direktne veze s tim ili grupi ljudi u kojoj se osjećaju ugodno i s kojom su bliske može biti olakšavajuća okolnost, no to ne mijenja istinu da je devet od deset djevojaka izdalo. A nakon par čaša vinca, trač za tračem se niže bez problema.

Studija je pokazala da prosječna žena čuje tri trača tjedno i prenosi ih dalje najmanje jednoj osobi.

Tri žene od  deset imaju neutaživu „potrebu" da otkriju tajnu ili prenesu trač pod izlikom da su to morale skinuti sa srca. Ipak, dvije trećine se kasnije grize zbog učinjenog.

Zanimljivo je da će tri četvrtine reći kako su sasvim sposobne sačuvati tajnu; 83 posto njih se smatra apsolutno povjerljivim osobama. A četiri žene od deset pak misle da je OK podijeliti tajnu prijatelja s nekim tko ga ne poznaje.

Na kraju, većina njih kaže kako je suprug na prvom mjestu kad se odaju tajne ili šire tračevi.

Stvari osobne prirode, iznos kupnje određenih „potrepština" te afere prve su tri stvari na trač-listi. Srećom, 27 posto kaže kako vrlo brzo, već dan nakon, zaboravi što je reklo ili čulo.

15.12.2012. 22:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh