« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
OPREZ

Žene pregledima spašavaju život

Donosimo vam pregled pet stvari na koje treba obavezno obratiti pažnju prije nego što bude prekasno...

Redoviti pregledi spašavaju život
Redoviti pregledi spašavaju život (Arhiva)
Više o

žene

,

pregledi

Žene se trebaju redovito pregledavati kako bi ranim otkrivanjem prevenirale neke bolesti i zaustavile njihov razvoj, poboljšale kvalitetu života i, čak, spasile život.

Donosimo vam pregled pet stvari na koje treba obavezno obratiti pažnju prije nego što bude prekasno...

Čuvajte srce - postoji krivo shvaćanje da su kardiovaskularne bolesti i srčani udari prvenstveno rizik za muškarce. No, to nije točno i žene su jednako osjeljive. Naime, zbog srčanih bolesti godišnje premine šest puta više žena nego od raka dojke, prenosi klinika Kelsey-Seybold.

Kontrolirajte šećer - danas je dijabetes na svom vrhuncu, a to dolazi i zbog loše kvalitete života. Mnogi je zovu i tihom bolesti zato što ne mora pokazati simptome dok napada krvne žile i šteti bubrezima, očima i živcima. Dijabetes tipa I se najčešće pojavi u djetinjstvu, dok se tip II razvija u starijoj dobi. Simptomi dijabetesa II. tipa mogu biti kronični umor, stalna žeđ i prečesto mokrenje. Može se kontrolirati pomoću lijekova, promjena u načinu života, zdrave prehrane i tjelovježbe. 

Osteoporoza - oko 10 milijuna Amerikanaca pati od osteoporoze, bolesti zbog koje tijelo gubi koštanu masu, a 80 posto oboljelih su upravo žene, prenosi Nacionalna udruga za osteoporozu. Do toga dolazi zbog prirodno tanjih kosti te pada estrogena za vrijeme menopauze. Srećom, i tu se može poraditi na prevenciji. Liječnica Sherry Ross za RallyHealth je objasnila da bi žene trebale testirati gustoću kostiju oko 50. godine. Potrebno je također povećani unos kalcija i uključiti i trening snage u tjelovježbu.

PAPA test - pokazali su se izuzetno učinkovitima za otkrivanje raka grlića maternice i to je trenutno najefektivniji način za otkrivanje raka kod žena. PAPA testovi trebali bi se početi redovito raditi kad žena napuni 21 godinu. Testirati bi se trebale svake tri godine između 21. godine i 65. godine. Ako se kombinira i test na HPV onda se može testirati i svakih pet godina. 

Zdravlje grudi - rak dojke nije bolest koja zahvaća samo starije žene. Štoviše, može se pojaviti u bilo kojim godinama života, a najvažnije je rano otkrivanje. Žene koje su u srednjem riziku, imaju između 40 i 54 godine, trebale bi ići na mamograme jednom godišnje. S druge strane žene koje su starije od 55 bi se trebale posvjetovati s liječnikom o tome koliko često moraju na mamograme. Ukoliko imate neki rizični faktor, npr. imali ste rak dojke u obitelji, liječnici preporučaju da se redoviti mamogrami obavljaju i prije 40. godine.

03.11.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh