« Život
objavljeno prije 14 godina
UMJERENI MAČIZAM JE NAJ

Žene ne vole skromne muškarce - i točka

Skrušeni, skromni, blagi muškarci, sudeći prema istraživanju američkih stručnjaka, jednostavno nisu dopadljivi ženama

Istraživanje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Rutgers iz New Yerseya
Istraživanje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Rutgers iz New Yerseya (Shutterstock)
Više o

žene

,

muškarci

,

mačo muškarac

,

WHO naputci

Zašto ste samci? Zato što se skromni, povučeni, stidljivi i ne pokazujete drugima, naročito ženama koliko ste pametni. Barem tako sugerira novo istraživanje koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Rutgers iz New Jerseyja. Tri istraživačice prikazivale su skupini od 200 sudionika u istraživačkom projektu snimke muškarca i žene koji su bili intervjuirani za radno mjesto računalnog tehničara u laboratoriju. I glumac i glumica sa snimaka pratili su unaprijed pripremljen scenarij lažnog intervjua i bili su jednako skromni oko svojih postignuća.

Sudionici su zatim trebali ocijeniti njihovu skromnost, dopadljivost i niz ostalih čimbenika. Iako su glumci bili jednako kvalificirani za posao, sudionici su muškarca ocijenili slabije nego ženu. Skromnost i skrušenost kao i bezazlenost činili su da muškarac ostavlja dojam slabića, te nesigurnog čovjeka koji ima manjak vjere u samoga sebe i koji je neambiciozan, navodi se u časopisu Psychology of Men & Masculinity. Skromni muškarci jednostavno nisu dopadljivi kao što je slučaj s takvim ženama.

Američki istraživači koje predvodi profesorica Laurie Rudman sa spoemnutog sveučilišta kažu kako muškarci koji su skromni često bivaju žrtvama raznih predrasuda, čak i kada se pokušaju promijeniti i postati odlučniji. Velik broj muškaraca se upravo radi izbjegavanja tih predrasuda ponaša sasvim suprotno.

Iako se u posljednje vrijeme spolne razlike u financijskom smislu, na primjer, lagano brišu, muškarci još uvijek moraju zadovoljavati određena društvena očekivanja i ideale muškosti, što podrazumijeva pokazivanje snage i izbjegavanje pokazivanja znakova slabosti bilo koje vrste. Pritisak da mora biti macho može ozbiljno poremetiti zdravlje muškarca od kojega se očekuje da bude uspješan, moćan, dominantan, da ne pokazuje slabosti i da se ne ponaša na način koji bi bilo kako mogao asocirati na feminiziranost, zaključuje na kraju Rudman.
07.06.2010. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh