« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SPOLNE RAZLIKE

Žene lakše postaju ovisne o kokainu nego muškarci

Prema mišljenju američkih istraživača, pored same osobnosti čini se i da spol pojedinca igra ulogu u tome hoće li doći do zlouporabe droge

Žene lakše postaju ovisne o kokainu nego muškarci
Žene lakše postaju ovisne o kokainu nego muškarci (Deviantart)
Više o

ovisnost

,

žene

,

droga

,

kokain

Žene puno lakše postaju ovisne o kokainu i puno teže se skidaju s njega od muškaraca, a do tih zaključaka došli su istraživači s Instituta za molekularnu i bihevioralnu neuroznanost iz SAD-a vršeći eksperimente na štakorima.

Ukratko, ženke štakora su bile voljnije i motiviranije obavljati određene zadatke od mužjaka ako bi to značilo da će dobiti dozu kokaina. Štakore uzgojene da imaju povišen stupanj reagiranja na stres i pojačanu impulzivnost lakše je istrenirati da se nagrađuju kokainom od drugih štakora. Isto tako, ti su štakori odlučniji u potrazi za novim 'fiksom' od štakora koji su manje impulzivni i kod kojih je stupanj reagiranja na stres niži, piše časopis Biologija spolnih razlika (Biology of Sexual Differences).

I dok ovisnost o kokainu ima izravne veze s potragom za uzbuđenjem i samom impulzivnošću, čini se da na nju utječu i razlike između muškaraca i žena odnosno mužjaka i ženki, stoji u priopćenju spomenutog instituta.

Pri davanju manjih doza kokaina, ženke štakora su bile te koje su najbrže naučile kako se trebaju ponašati da bi dobile još droge, a ujedno su bile i puno upornije u obavljanju svega potrebnog da bi to ostvarile. Prilikom davanja većih doza, razlike između mužjaka i ženki su bile znatno manje. Određeni tipovi osobnosti možda i jesu na neki način predodređeni i skloniji drogama i ovisnosti o njima, ali Lennifer Cummings, koja je i provela istraživanje, objašnjava: „Spol pojedinca i dalje utječe na povećanje vjerojatnosti zlouporabe droge." Nažalost, u rezultatima istraživanja nije navedeno zbog čega je to točno tako.

11.03.2011. 09:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh