« Život
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Žene i muškarci jednako su zadovoljni životom

Gallupovo istraživanje dijeli odgovore na "u napredovanju", "borbi za boljim životom" i "patnji", ovisno o tome kako muškarci i žene procjenjuju svoje sadašnje i buduće živote

Nije ih puno zadovoljnih, ali su rodno ravnopravni :)
Nije ih puno zadovoljnih, ali su rodno ravnopravni :) (Arhiva)
Više o

istraživanje

,

kvaliteta života

,

Gallup

,

socijalni život

Žene diljem svijeta su 2011. godine kvalitete svojih života procijenile jednakima životima koje vode muškarci, a u 147 zemalja, 24 posto žena svoje je živote ocijenilo dovoljno dobrim da ih smatraju "u napredovanju", što je ključna mjera za označavanje dobrog socijalnog života, prema novom istraživanju Gallupa kojim je obuhvaćena i Hrvatska.

Gallupovo istraživanje dijeli odgovore na "u napredovanju", "borbi za boljim životom" i "patnji", ovisno o tome kako muškarci i žene procjenjuju svoje sadašnje i buduće živote prema ljestvici od 0 do 10, pri čemu 0 označava najgori mogući život a 10 najbolji život, a ocjenom 7 ili više dobiva se "u napredovanju".

Hrvatska je prema ovom istraživanju dobila dobre ocjene, odnosno razlika u procjenama kvalitete života između odgovora koje su dali muškarci i žene je minus 1 (21 posto žene, 22 posto muškarci).

Procjena jednakosti kvalitete života između žena i muškaraca u 2011. i dalje je visoka bez obzira na spolnu nejednakost s kojima se žene suočavaju u ključnim područjima poput zaposlenja, osobne sigurnosti i fizičkog dobrostanja. Iako je moguće da žene svoje živote ocjenjuju drugačijim standardima od muškaraca, istraživanje je pokazalo da žene pokazuju veliki stupanj optimizma bez obzira na izazove s kojima se suočavaju.

Gallupovo istraživanje, ali i neka druga istraživanja, pokazala su da ljudi svoje živote procjenjuju boljima s obzirom na bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika, a to vrijedi za oba spola. Žene i muškarci svoje živote ocjenjuju boljima sukladno procjenama bruto nacionalnog dohotka prema analizama Svjetske banke.

Najviše ocjene kvalitete života dali su žene i muškarci koji žive u Americi, dok su najlošijim ocjenama svoje živote procijenili oni koji žive u subsaharskoj Africi.

Žene svoje živote ocjenjuju potpuno drugačijim od muškaraca samo u nekoliko specifičnih zemalja, na primjer u Ukrajini i Vijetnamu. U tim zemljama muškarci svoje živote ocjenjuju puno boljima od žena, a upravo suprotna je situacija u Kataru, Angoli, Južnoj Koreji i Iranu. U Kataru, Iranu i Južnoj Koreji, žene posljednjih godina svoje živote ocjenjuju pozitivnije od muškaraca.

Danska se nalazi na prvom mjestu na ljestvici koja ocjenjuje napredovanje odnosno prosperitet u životima žena, a na posljednjem mjestu na toj ljestvici nalazi se Afganistan.

Prema ovom istraživanju, čelnici zemalja svijeta trebali bi biti posebno zabrinuti za živote žena u zemljama gdje se bilježi pad u procjenama kvalitete života, odnosno jednakosti među spolovima.

Ovim istraživanjem, koje je obavljeno telefonskim putem ili s intervjuima, obuhvaćeno je 191.317 odraslih osoba u 147 zemlje ili regije.

16.07.2012. 19:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh