« Žene
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
SAMOOSUĐIVANJE

Žene dnevno u prosjeku 13 puta pomisle nešto negativno o svojem izgledu

Čak 97 posto žena svakodnevno razmišlja o svojem tijelu na negativan način - neke žene u 24 sata znaju i po 100 puta pomisliti na to kako nisu ljepe ni privlačne

Gotovo da nema žene koja je u potpunosti zadovoljna svojim izgledom
Gotovo da nema žene koja je u potpunosti zadovoljna svojim izgledom (Deviantart)
Više o

žene

,

ljepota

,

izgled

Gotovo da ne postoji žena koje barem jednom u životu nije osjećala nesigurnom vezano za svoj izgled i svoje tijelo, ali nova anketa sugerira da je ta nesigurnost puno učestalija nego što se dosad mislio. Čak 97 posto žena dnevno proživi barem jedan negativan trenutak u kojem im nešto smeta na tijelu, piše Daily Mail.

Anketu provedenu nad 300 žena, koja nije previše ulazila u uzroke ni posljedice problema, 'sponzorirao' je časopis Glamour. U rezultatima se navodi da neke žene čak sto puta na dan pomisle nešto negativno o svojem izgledu, naročito o obliku svojeg tijela, ali prosjek negativnih misli na dan je 13. Provođenje ankete je nadgledala psihologinja Ann Kearney-Cooke koja je kazala da su brojke velike, ali da nije iznenađena: „Omalovažavanje samih sebe je postalo toliko prihvaćena norma da kad neka žena kaže da joj se sviđa njeno tijelo ispada vrlo čudnom."

„Nedavno sam sudjelovala u jednoj grupnoj raspravi i u jednom trenutku neka žena je rekla da je sasvim zadovoljna svojim izgledom i tada ju je druga žena mrko pogledala i kazala: 'Nikada u svojem životu nisam nikoga čula da to govori - nisam čak ni sigurna vjerujem li ti'", opisala je svoje iskustvo psihologinja.

„Eto koliko prevladavaju te negativne priče o tijelu. Postalo je prihvatljivije vrijeđati vlastito tijelo nego ga veličati", rekla je Kearney-Cooke dodavši da su situacije u kojima se prijateljice okupljaju i na ovaj način samostalno vrijeđaju i kažnjavaju toliko česte da ih je naprosto nemoguće ne primijetiti ili izbjeći.

28.03.2014. 17:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh