« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
ALARMANTNO STANJE

Zemlja prolazi kroz 6. masovno izumiranje

Svakoj petoj vrsti sisavca, ptica, riba, reptila i vodozemaca prijeti izumiranje, navodi novo istraživanje

Posljednje izumiranje izbrisalo je dinosaure
Posljednje izumiranje izbrisalo je dinosaure (Shutterstock)
Više o

izumiranje vrsta

,

biljke

,

Zemlja

,

životinje

,

provjetravanje javne nabave

Šokantna studija pokazuje da broj ugroženih kralježnjaka raste, te da se većina odgovornosti može prebaciti na ljude. Mnogi znanstvenici vjeruju kako svijet prolazi kroz "šesto masovno izumiranje". Posljednje od 5 koja su se već dogodila u povijesti planeta Zemlje, izbrisalo je dinosaure prije 65 milijuna godina. Izvješće se pojavilo dok svjetske vlade sudjeluju na UN-ovoj konferenciji u Nagoyi (Japan), kako bi razmotrile globalnu prijetnju flori i fauni.

Oko 20 posto svjetske populacije kralježnjaka je ugroženo, uključujući 25 posto sisavaca, 13 posto ptica, 22 posto reptila i 41 posto vodozemaca. Znanstvenici su također otkrili da je 33 posto hrskavične ribe - vrsta poput morskih pasa i raža, također ugroženo. Manje poznate vrste uključuju Tasmanijkog vraga, Kaspijskog tuljana i Azijsku mačku ribiča. Izvješće je otkrilo da se 52 posto vrsta sisavaca, ptica i vodozemaca opasno približilo izumiranju.

Jedan od vodećih svjetskih ekologa, profesor Edward O'Wilson, sa Sveučilišta Harvard upozorava: "Ovo je samo mali prozor u realnost globalnog izumiranja." Jugoistočna Azija gubi najviše životinjskog svijeta zahvaljujući širenju poljoprivrede, krčenju šuma te velikom izlovu. Vrstama također prijeti invazija drugih vrsta iz drugih zemalja.

27.10.2010. 08:54:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh