« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OLUJA

Željku Sačiću ukinut pritvor i izlazi iz Remetinca

Sačića se po zapovjednoj odgovornosti tereti da nije ništa učinio kako bi spriječio zločin u Gruborima 1995., a nije niti kaznio počinitelje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/ CROPIX)
Više o

Oluja 1995.

,

Željko Sačić

,

Grubori

Bivšemu ratnom zamjeniku zapovjednika specijalne policije Željku Sačiću, osumnjičenom za zataškavanje ratnog zločina u selu Gruborima nakon "Oluje" 1995., danas je ukinut pritvor u kojemu je proveo dva mjeseca, a iz zagrebačkog zatvora u Remetincu trebao bi izići poslijepodne, doznaje se od njegova branitelja Zvonimira Hodaka.

Sačiću je pritvor ukinut jer više nema opasnosti od njegova mogućeg utjecaja na svjedoke budući da je istražni sudac ispitao sve svjedoke koji se odnose na njega, kazao je Hini Hodak.

Ostala četvorica bivših policijskih specijalaca osumnjičenih za ubojstvo šestero srpskih civila u Gruborima u blizini Knina ostaju u zatvoru jer im pritvor nije određen samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, nego i zbog teških okolnosti u kojima je počinjeno kazneno djelo.

U njihovu slučaju, kako se doznaje od suca zagrebačkoga Županijskog suda Zdenka Posavca, koji protekla dva mjeseca vodi istragu, preostalo je ispitati još desetak svjedoka. Dosad je ukupno ispitano 60-ak svjedoka, od kojih se 35 odnosilo na Sačića.

Njega se po zapovjednoj odgovornosti tereti da nije ništa učinio kako bi spriječio zločin u Gruborima niti je kaznio počinitelje od kojih je jedan idućeg dana u selu Ramljanima zapalio više kuća. Sumnja se i da je, nakon spoznaje o ubojstvu civila, prikrivao zločin i naredio da se po njegovu diktatu načini novo lažno izvješće, a policajcima je zabranio očevid i istragu zločina.

Ostali osumnjičenicu su Frano Drlje, vođa grupe pripadnika Antiterorističke jedinice "Lučko", koja je ušla u Grubore, pripadnici te jedinice Berislav Garić i Igor Beneti te Božidar Krajina, jedan od zapovjednika skupina specijalaca koje su u dolini Plavnoga pretraživale teren.

Sačić se krajem prošle godine iz pritvora pisano žalio Međunarodnome kaznenom sudu u Den Haagu tvrdeći da je žrtva konstrukcija i igara obrana dvojice hrvatskih generala, haških optuženika Ivana Čermaka i Mladena Markača koji nastoje krivnju za zataškavanje i neprocesuiranje zločina u Gruborima prebaciti na njega. Istodobno je podnio kaznenu prijavu protiv ravnatelja hrvatske policije Olivera Grbića, kojega optužuje da je zlorabio položaj i ovlasti kako bi ga uhitio i kazneno gonio za nešto za što nije kriv.

Na Sačićeve optužbe Markačev branitelj Goran Mikuličić je odgovorio kako Markačeva obrana "ne utječe ni na koga, ne radi nikakve komplote i nigdje ne gura nos, nego samo radi svoj posao".

19.02.2010. 15:12:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh