« Život
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
NIJE DOBRO

Želite li djecu, požurite do tridesete!

Nakon 30. drastično otpada reproduktivna moć i muškaraca i žena

Fotografija vijesti
Više o

bebe

,

plodnost

,

reproduktivno razdoblje

Stručnjaci tvrde da se reproduktivna moć se smanjuje zbog načina života, promjena okoliša i slično. Kažu da su žene prije dvadeset godina mogle bez većih teškoća zatrudnjeti u kasnim tridesetim, a sada je jedina opcija za čak i mlađe žene in vitro oplodnja, odnosno IVF.

Naime, žene se rađaju 1-2 milijuna jajašaca, čiji se broj smanjuje na samo 100.000 do 200.000 tijekom ranih dvedesetih. Kada uđu u kasne dvadesete, slijedi novi pad kada je riječ o mogućnosti reprodukcije.

"Količina jajašca nije bitna kod žena za plodnost, ali je kvaliteta jajašaca od presudne važnosti. Jajašca su najkvalitetnija početkom i sredinom dvadesetih. Trudnoća nakon 30. godine je postala sve teža zbog današnjeg načina života. Pušenje i konzumacija alkohola i kofeina također pridonose riziku", izjavio je znanstvenik Mayuri Assudani.

Ukoliko žena zatrudni nakon 30. godine, veća je opasnost od pobačaja i kromosomskih anomalija. "Rizik od pobačaja i kromosomskih anomalija veći je nakon 30. godine. Danas žene u četrdesetim vrlo rijetko imaju uspješnu trudnoću, a mogućnost trudnoće kod još starijih žena gotovo je ravna nuli", kaže stručnjak iz područja reproduktivne medicine Kshitiz Murdia.

Jedna od osam žena i jedan od 10 muškaraca u Velikoj Britaniji su neplodni, a gotovo polovica njih nikad nije zatražila medicinsku pomoć. Znanstvenici apeliraju na parove da se počnu zdravo hraniti i smanje uzimanje alkohola i kofeina. Nezdrav stil života izuzetno negativno utječe i na kvalitetu sperme. Pokretljivost spermatozoida se smanjuje, a njihov oblik se mijenja krajem tridesetih i četrdesetih, a to, kažu, povećava opasnost od autizma i šizofrenije kod novorođenčadi.

13.08.2016. 14:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh