« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
IVAN ŠIMONOVIĆ:

Želimo brzu, nepristranu i svima dostupnu pravdu

POGLEDAJTE VIDEO - Završena su dva projekta usmjerena na jačanje učinkovitosti pravosuđa boljim upravljanjem sudskom upravom

(Damjan Tadić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Branko Hrvatin

,

Ivan Šimonović

,

David Blunt

,

hrvatsko pravosuđe

,

sudska uprava

Reformom pravosuđa želi se postići pravdu koja će biti brza, nepristrana i svima dostupna, kazao je danas ministar pravosuđa Ivan Šimonović na završnoj konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati projekata za učinkovitije pravosuđe.

"Razdvajanje pravosudnih i administrativnih ovlasti na sudu" i "Akcijski plan za postizanje učinkovitosti sudova" projekti su vrijedni dva milijuna kuna koji su proveli Vrhovni sud, Ministarstvo pravosuđa i britansko Veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Projekti su usmjereni na jačanje učinkovitosti pravosuđa boljim upravljanjem sudskom upravom, za što je potrebna neovisnost sudstva i veća odgovornost predsjednika sudova.

Dostupnost pravosuđa za sve građane želi se osigurati besplatnom pravnom pomoću, a nepristranost ustavnim i zakonskim izmjenama i jasnim kriterijima izbora i napredovanja sudaca, rekao je Šimonović.

S ciljem ostvarivanja učinkovitosti pravosuđa proveden je niz aktivnosti za racionalizaciju mreže općinskih i prekršajnih sudova, a priprema se i racionalizacija županijskih i trgovačkih sudova te županijskih odvjetništava.

Šimonović smatra da je za učinkovitije sudstvo važno da predsjednici sudova imaju upravljačke sposobnosti ali ne smiju utjecati na sudske odluke.

S ciljem razdvajanja pravosudnih od administrativnih ovlasti, na riječkom Općinskom sudu uveden je tajnik suda koji će obavljati samo tehničke poslove umjesto predsjednika suda, a to će se primjeniti i na ostale sudove.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin ukazao je na veliki doprinos stručnjaka iz Velike Britanije koji su zajedno s hrvatskim stručnjacima proveli analizu pravosudnog sustava. Ustvrdio je da se suci trebaju baviti samo suđenjem, dok ostalo treba prepustiti sudskoj upravi.

Suci moraju biti neovisni, ali to podrazumijeva i neovisnost od administrativne vlasti na sudu, rekao je Hrvatin koji smatra da suci moraju odgovarati za svoj rad, za koji treba osigurati uvjete.

Britanski veleposlanik David Blunt kazao je da projekti predstavljaju novi početak za hrvatsko sudstvo. Najavio je da će Velika Britanija nastaviti i drugim projektima raditi na poboljšavanju hrvatskog pravosuđa. (hina/metro-portal)

12.04.2010. 15:47:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh